icon-checkicon-closeicon-commentsKurir_icon_fonts_template-38Kurir_icon_fonts_template-37icon-downicon-erroricon-galleryicon-homeicon-infoicon-logouticon-nexticon-passwordicon-plusicon-previcon-reacticon-searchicon-soc-fbicon-soc-gplusicon-soc-insicon-soc-mailicon-soc-rssicon-soc-twittericon-soc-vibericon-soc-wupicon-soc-ytKurir_icon_fonts_template-34Kurir_icon_fonts_template-33icon-totopicon-usericon_reactsoc-viber

Najnovije vesti

Espreso.rs


Adria media

DA LI STE BILI NA LETOVANJU VEĆ: Da li ste probali pravu baklavu?
Foto: Promo

DA LI STE BILI NA LETOVANJU VEĆ: Da li ste probali pravu baklavu?

Žena

Jedan od najstarijih recepata za slatkiš najsličniji baklavi, pronađen je u kineskom kuvaru dinastije Juan, još 1330. godine, pod nazivom „gulah“. Iz tog vremena potiče i recept vizantijske kuhinje, koji je po predanju nasleđen iz mesoptamskog kuvara o jelima sa orasima. Baklava kakva je danas, verujemo da je nastala u 15.veku, u kuhinji palate Topkapi u Istanbulu, pod nazivom „baklava alai“.

 

foto: Promo

Baklava je vrsta veoma, slatke pite koja može imati i do 70 tankih kora. Baklava je orijentalna poslastica popularna u našim krajevima i okolnim zemljama. Nekada su te kore pravljene isključivo ručno, dok se danas mogu kupiti, ne samo gotove kore, već i gotove baklava. i to ne samo po poslastičarnicama i restoranima orijentalne kuhinje, već i u svakom marketu. Ručno pravljene kore sastoje se od brašna, jaja, mleka, sode bikarbone, griza i pšeničnog skroba, a kao nadav se uglavnom koriste orasi, pistaći, badem, suvo grožđe, al ii brojni drugi sastojci u novije vreme. Baklava se preliva šećernim sirupom, a često joj se dodaje i cimet ili korica limuna, radi još boljeg ukusa.

 

foto: Promo

Turski institut za standardizaciju (TSE) odlučio je 2015. godine da baklavu, zaštiti kao deo svog kulturnog nasleđa, s ciljem da se standardizuje proizvodnja jedne od najpoznatijih poslastica. Kao jedan od razloga standardizacije navodi se da je u poslednje vreme uočeno niz nepravilnosti kada je u pitanju proizvodnja baklave, odnosno pokušaj obmane potrošača tako što su u njenoj proizvodnji korišćeni nepropisni sastojci.

 

foto: Promo

Baklave su nezaobilazan deo trpeze u hotelima na Antalijskoj obali, pa ćete, ukoliko odaberete ovu destinaciju za letovanje, imati priliku da uživate u ovoj poslastici na sto načina. Osim toga, možda ćete prvi put zaigrati golf na nekom od hotelskih terena u Beleku, možda ćete se upustiti u šoping i cenkanje na ulicama Antalije i Alanje, uživati u šetnji gradski jezgrom Kemera ili se upoznati sa antičkim kulturnim ostavštinama Antalije i Sidea. Šta god da odabereta, ne zaboravite da to začinite slatkim zalogajem baklave.

 

foto: Promo

Ako se još uvek niste odlučili za destinaciju, a razmatrate Tursku kao opciju, u turističkoj agenciji 1 A Travel mogu vas posavetovati o svemu što bi moglo da vas zanima vezano za polazak, boravak, dobar izbor hotela, kao i naravno, gde su najbolje baklave.

 

foto: Promo

Promo tekst - Foto: Promo

 

foto: Promo

 

 

NOVO! Od sada možete da komentarišete i na Kurir Viberu!
Pridružite nam se, podelite svoje mišljenje!

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...

Facebook Registracija

Popunite ostala polja kako bi zavrsili registraciju

Prijavi se

ili

Registracija

Promeni lozinku

Upišite email i mi ćemo vam poslati poruku sa linkom za promenu lozinke.

Unesite novo korisničko ime i lozinku

Aktivacioni mail

Upišite email adresu na koju želite da vam se pošalje aktivacioni email.

Promena lozinke

Uspešno ste promenili lozinku.


Promena lozinke

Poslali smo poruku na Vašu email adresu sa linkom za promenu lozinke. Proverite Vaš inboks i kliknite na link u mailu. Ako se poruka na nalazu u inboxu proverite nepoželjne poruke (spam).


Aktivacija profila

Poslali smo poruku na Vašu email adresu sa linkom za aktivaciju Vašeg profila. Proverite Vaš inboks i kliknite na link u mailu. Ako se poruka ne nalazu u inboksu, proverite "nepoželjne poruke" (spam).


Aktivacija profila

Vaš profil je uspesno aktiviran. Hvala što ste se registrovali.