Najnovije vesti

IZGLEDAJTE I PONAŠAJTE SE KAO PRINCEZA U SVAKOJ PRILICI: Postoji 10 važnih pravila koje morate poštovati! Sedite, jedite i pravite ŽURKU na ovaj način!
Foto: Profimedia

SAVET ZA PRAVE DAME

IZGLEDAJTE I PONAŠAJTE SE KAO PRINCEZA U SVAKOJ PRILICI: Postoji 10 važnih pravila koje morate poštovati! Sedite, jedite i pravite ŽURKU na ovaj način!

Žena

Da li ste znali da su zbog Kejt Midlton, a sada i Megan Markl, širom Velike Britanije počele da se otvaraju škole bontona koje uče dame kako da se ponašaju kao žene plave krvi?

To možda i ne treba da čudi, budući da su vojvotkinje kupile simpatije celog sveta svojom kulturom, držanjem i ponašanjem u javnosti.

foto: Profimedia

Mika Majer, britanski ekspert za ponašanje koja je radila za kraljevsku porodicu, otkriva koja pravila treba da pratite da biste gde god da se pojavite izgledali kao princeza.

1. Sedenje

Kada prekrštate nogu, ona koja je odozgo ne sme da visi u vazduhu, već da bude pripijena sa nogom ispod. Damama iz kraljevske porodice zabranjenjeno je da sede opruženih nogu koje su prekrštene jedna preko druge. Majer kaže da pravilno sedenje treba da nauči svaka žena, a ne samo vojvotkinje. Žene sa britanskog dvora preferiraju dve glavne poze:

1) Poza ukoso. Treba sesti pravih leđa, bez oslanjanja na naslon stolice, brada je paralelna sa podom, noge skupljene u kolenima i skočnim zglobovima i "iskošene" u jednu stranu.

2) Prekršteni članci. Jednu nogu staviti iza druge i lagano saviti kolena. Ova poza je sjajna i jer čini da vam noge izgledaju duže!

foto: Profimedia

2. Damsko držanje torbice

Iako su uglavnom minijaturne, vojvotkinje svoje "klač" torbice drže sa obe ruke na zvaničnim događajima. Samo ukoliko je neophodno da se rukuju, tada će torbicu prebaciti u jednu ruku. Ako treba da sedne, vojvotkinja neće staviti torbicu na sto ili pod, već će je smestiti između leđa i naslona stolice. U vrlo retkim slučajevima dame plave krvi drže torbicu na krilu. Držanje torbice pod miškom je strogo zabranjeno.

3. Poštovanje gostiju

Kada žene plave krvi dočekuju goste, sve je unapred spremno kako gosti ne bi čekali. Sto treba da bude dekorisan na vreme, a jela pripremljena i smeštena na mesto gde će svežina i toplota biti održavana do unošenja.

foto: Profimedia

4. One znaju kad je kraj zabavi

Ako želite da organizujete zabavu ili druženje poput jedne vojvotkinje, pošaljite pozivnice! Mika Majer kaže da Kejt Midlton koristi sajtove preko kojih svojim gostima šalje elegantne čestitke i pozivnice, u kojima je uvek naglašen jedan detalj - kada se zabava završava. To će sprečiti da gosti iskorišćavaju vašu gostoljubivost i dati do znanja da žurka tokom cele noći ne dolazi u obzir.

5. Pozdravite goste poljupcem ili rukovanjem

Članovi kraljevske porodice pozdravljaju prijatelje i poznanike poljupcem u obraz, prvo u desni, a zatim u levi obraz. Na zvaničnim događajima gde su prisutni ljudi koje ne poznaju, vojvotkinje se rukuju, a kada posećuju druge zemlje, prate njihove običaje pozdravljanja.

foto: Reuters

6. Upoznajte goste koji se međusobno ne poznaju

Vaš zadatak kao domaćice jeste da razgovarate sa svim gostima i uverite se da se osećaju prijatno. Pomozite gostima da i međusobno pronađu zajedničke teme i izbegnite ćutanja, dosađivanje i neprijatne situacije - sve ih međusobno upoznajte što pre.

7. Tri zalogaja, pa pauza

Vojvotkinje uvek odlažu escajg nakon 3 do 4 zalogaja. Više zalogaja zaredom kod njih ne dolazi u obzir.

8. Pravilno držanje šoljice

Vojvotkinje drže šoljicu za kafu i čaj drugačije. Šoljica za čaj se drži tako što se palac i kažiprst spajaju kroz otvor ručke, dok srednjim prstom pridržavaju šoljicu na samom kraju ručke. Ako držite šoljicu kafe, kažiprst treba da bude provučen kroz ručku.

foto: Profimedia

9. Pravila za toalet

Kada vam se ide u toalet, ne govorite to naglas. Jednostavno se izvinite kada ustajete od stola i stavite svoju salvetu blizu vašeg tanjira. Kupatilo neka uvek bude savršeno čisto i neka uvek ima sapun, kremu za ruke i vlažne maramice na vidnom mestu. Časopise i mirišljave sveće izbacite iz toaleta. Rolna toalet papira neka uvek stoji na svom mestu, i to sa papirom koji pada preko, a ne ispod rolne.

10. Ljubaznost iznad svega

Da biste odavali utisak elegantne dame plave krvi, morate da budete ljubazni, pažljivi, fini i puni poštovanja za okolinu.

foto: Profimedia

Kurir.rs/Aura.ba, Foto: Profimedia

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...