KAKO DA POSTITE PRAVILNO BOŽIĆNI POST: Ovi dani su na vodi, a evo kada se jede riba! ŠTA SVE MOŽETE DA JEDETE (POSNI MENI)
Foto: Profimedia

NIJE SVE U HRANI

KAKO DA POSTITE PRAVILNO BOŽIĆNI POST: Ovi dani su na vodi, a evo kada se jede riba! ŠTA SVE MOŽETE DA JEDETE (POSNI MENI)

Žena -

Počinje Božićni post koji traje 40 dana. Po strogosti ovaj post se može uporediti sa apostolskim.

foto: Profimedia

U toku celog ovogа postа ne jedemo meso, beli mrs i jаjа. Ulje i vino su dozvoljeni svim dаnimа osim srede i petkа koji se poste „nа vodi". Ribа se jede svаke subote i nedelje kаo i nа Vаvedenje Presvete Bogorodice, čаk i аko prаznik pаdne u sredu ili petаk. Poslednjа nedeljа Božićnog postа posti se strožije, bez upotrebe ribe, а po mogućnosti „nа vodi". Nа Bаdnji dаn se ne upotrebljаvа ni ulje ni vino, već se obаvezno posti „nа vodi".

Posni meni na vodi:

Posna jela na vodi predjela

- Biljna supica – kuvano povrće sa začinima

- Potaž od povrća – brokoli, šargarepa, karfiol

- Paradajz čorba sa posnim testeninama

- Sveže salate i salate od kuvanog povrća (kuvani kukuruz i grašak, sveži luk, paradajz, paprika i začini)

foto: profimedia

- Razne mešane salate – npr, pasulj i sveža paprika sa kiselim krastavcima, lukom, soja sosom

- Semenke kao začin i dodatak: leblebije, suncokret, bundeva, lan, susam,

- Turšija u raznim oblicima, kiseli kupus, pečene paprike, maslinke

-Kačamak, palenta, tortilja na vodi (peče se u tiganju na malo voska umesto ulja)

- Hleb – kupujte samo najobičniji hleb i hleb gde piše sastav, jer su svi specijalni hlebovi mahom mrsni (imaju surutku u sebi)

- Razni sendviči – kifla, tofu sir ili tofu namaz, pečena paprika, svež luk, peršun, origano

- Začini, sirće, soja sos, paradajz pasta

foto: Profimedia

Napomena: sojino mleko (pirinčano, ovseno, od prosa) nije na vodi, jer ima masnoće u sebi.

Posna jela na vodi – glavna jela

- Testenine sa kečapom i povrćem – špageti, makaroni, rezanca (proverite samo da su testenine posne, bez jaja)

- Pečeni krompir i krompir pire na vodi

* Pečeni punjeni paradajz sa pirinčom i bosiljkom

- Variva – pasulj, grašak, boranija, bez uljane zaprške, može se zgusnuti varivo brašnom, krompir pireom, pirinčom

foto: Profimedia

- Kuvana žita kao čorba, varivo ili samostalno kao salata - pšenica, proso, ječam

- Pirinač kao rizi bizi sa povrćem i pečurkama

- Grilovani patlidžan, tikvice, pečurke

- Tofu sir kao svež ili grilovan

- Tofu namaz na vodi

- Sejtan ili pšenično meso

- Sojine ljuspice i sojini komadići kao dodatak varivima

Posna jela na vodi – deserti

- Musli od ovsenih pahuljica sa voćem i sa sokom (bez čokolade)

- Koštunjavi plodovi: orasi, lešnik, bademi, brazilski orah

- Žito sa orasima (bez bilo kakvog šlaga)

foto: Printscreen

- Domaći džem, slatko, med, med sa orasima, ratluk,

- Kompot od voća

- Sveže voće i sušeno voće

- Sutlijaš sa cimetom

foto: profimedia

Kurir.rs/Bašta Balkana/Foto Printscreen

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track