Najnovije vesti

PUSTITE ISUSA HRISTOSA U SVOJ DOM I ZASLUŽITE BOŽJI BLAGOSLOV: Evo šta treba da imate na trpezi za Badnji dan i Badnje veče (RECEPT)
Foto: Kurir

STROGO POSTITE

PUSTITE ISUSA HRISTOSA U SVOJ DOM I ZASLUŽITE BOŽJI BLAGOSLOV: Evo šta treba da imate na trpezi za Badnji dan i Badnje veče (RECEPT)

Žena

Badnje veče predstavlja jedan od najradosnijih praznika u hrišćanstvu, kada se iščekuje rođenje Isusa Hrista. Tada se u kuću unosi badnjak, koji simbolizuje zdravlje, radost i izobilje. A evo šta obavezno mora da bude posluženo na stolu

Na Badnji dan doručak, ručak i večera strogo su posni. Mesi se badnjačka pogača - obična pogača bez kvasca.

Domaćice za večeru spremaju pasulj prebranac, prženu ribu, posne sarmice, a od salata, tu je neizostavna zimnica u vidu kiselog kupusa i turšije.

Posne sarme

* 500 grama kočanskog pirinča * 2 srednje glavice crnog luka * 200 grama pečenog semena bundeve * 2 srednje šargarepe * listovi kiselog kupusa * začin, biber, aleva paprikaulje * 3-4 lista lovora

Način pripreme

Na ulju izdinstati sitno seckan crni luk. Dodati i narendanu (najsitnije) šargarepu. Kad je i šargarepa gotova, sipati 100 grama mlevenih semenki bundeve i 100 grama seckanih. Dodati i pirinač da se zacakli na ulju. Začiniti alevom paprikom, biberom i začinom. Treba biti obazriv sa začinom, zbog toga što je kiseli kupus slan. U posudu u kojoj će se kuvati sarma na dno staviti ulje i 2-3 kašičice aleve paprike. Dno obložiti oštećenim liskama. Zatim uzimati očišćene listove kiselog kupusa, na svaku stavljati po jednu kašičicu fila i uvijati sarme. Posne sarme su lepše ako su manje, pa se zato, ako su listovi kiselog kupusa veliki, mogu i preseći. Kada se uviju sarme, ređati ih u lonac u kome će se kuvati. Između stavljati lorber i pomalo aleve paprike. Poslednji red prekriti listovima kupusa. U posudu u kojoj je bio fil staviti šoljicu ulja i vode da zavri. Tako vrelim prelivom zaliti sarmu, lonac poklopiti i na tihoj vatri krčkati bar tri sata. Ovako pripremljena sarma lepa je i topla, a može da se služi i hladna.

foto: Profimedia

Takođe, ukućani mogu da se zaslade svežim i suvim voćem: kruškama, jabukama , pomorandžama, suvim šljivama, urmama, smokvama, suvim grožđem, bademima, lešnicima, orasima...

Obavezno se jede na podu na prostrtoj slami, a ne za stolom kako se praktikuje u gradovima.

Prebranac

Recept za 10 osoba.

Sastojci: * 2 l vode * 800 g pasulja (beli, tetovac) * Lovorov list, biber u zrnu, peršun, so, ulje, vegeta * 1 kg crnog luka * 10 g belog luka * 10 g aleve paprike *50 g paradajz pirea

Priprema: Pasulj stavljamo da se kuva. Prva voda se baca. Lovorov list, biber u zrnu, so,vegetu. Sve to stavljamo u pasulj i kuvamo ga do 80 odsto njegove termičke obrade. Ulje, crni luk, paradajz pire, beli luk, pržimo i dodamo aleva papriku. Pasulj ocedimo od vode i dodajemo ga u masu. Mešamo i zalivamo vodom da bude 1 cm iznad pasulja. Stavite u rernu da se peče i pogledajte ga sa vremena na vreme. Kada se pasulj ispeče, izvadite ga iz rerne.

foto: Shutterstock

Proslavljanje badnje večeri je simboličke prirode. Ulaskom Badnjaka u kuću simbolizuje se dolazak Isusa Hrista u naše domove, ali i naša srca.

foto: Kurir

Kurir.rs/Foto Printscreen

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...