Najnovije vesti

PREJEDALI STE SE TOKOM PRAZNIKA I NABACILI BAR 2 KG: Ovo treba da POPIJETE SVAKO JUTRO da biste ih skinuli
Foto: Shutterstock

Savet Nutricioniste

PREJEDALI STE SE TOKOM PRAZNIKA I NABACILI BAR 2 KG: Ovo treba da POPIJETE SVAKO JUTRO da biste ih skinuli

Žena

Većina nas tokom praznika da sebi oduška i reši da uživa u hrani i piću, te da se počasti ukusnim, raznovrsnim specijalitetima sa bogate trpeze. No, često taj privremeni hedonizam preraste u neumerenost, a mi završimo natečeni, najedeni, sa bolovima u stomaku i želucu i dva-tri kilograma viška.

 

Prvobitna pomisao je da moramo da se bacimo na strogo gladovanje ili posegnemo za "čudotvornim" detoks napicima, ali je zapravo prvo što treba da uradimo - da organizmu obezbedimo hidrataciju, pa tek onda i da pređemo i na nešto lakšu, manje kaloričnu hranu.

 

Dijetetičar-nutricionista Tanja Olajdžija kaže da je normalno da se svima da preteraju, ali dala nam je i odlične savete kako da izađete na kraj sa posledicama prazničnog prejedanja.

 

"Ne verujem ni u kakve čarobne detoks napitke, ali svojevrstan detoks bi u ovom slučaju bio kalorijski deficit narednog dana i lako svarljiva hrana, te postepen povratak na balansiranu ishranu. To znači da dan započnemo sa mlakom vodom i limunom i da tokom dana nastavimo sa dobrom hidracijom organizma, kako je telo verovatno (a ako smo preterali i sa alkoholom onda sigurno) dehidrirano. Kako bismo umirili nadutost i neprijatnost u stomaku, treba da konzumiramo biljne čajeve, mešavine na bazi kima, korijandera, komorača, nane, kamilice, iđirota...

foto: Shutterstock

Danas su lako dostupne različite mešavine namenjene upravo smanjenju nadutosti i lakšem varenju. Važno je napomenuti da ove mešavine mogu sadržati i senu, koja je jak laksativ i nju svakako treba izbeći, kako može stvoriti dodatnu neprijatnost, grčeve i doprineti još većoj dehidraciji organizma", objašnjava naša sagovornica.


Naravno, uz napitke koji će nam pomoći da umirmo stomak, treba se i prebaciti na nešto laganiju hranu, kako bismo se vratili u formu.

 

 

"Detoks ishrana podrazumeva laganu hranu - kao što su povrćna variva, belo meso, jaja, mladi sirevi, kiselomlečni proizvodi i voćni sokovi. Ali je veoma važan i način pripreme. Izbegnite toga dana svako prženje,čak i pečenje. Hranu pripremajte barenjem ili na pari. Na taj način povećava se svarljivost obroka, telo se hrani potrebnim nutrijentima i štede se (prethodno preterano unete) kalorije", kaže nutricionista Tanja Olajdžija i otkriva koji je to najbolji detoks obrok.

 

"Povrćne čorbe su veoma dobar izbor s obzirom na to da sadrže potrebne mikronutrijente i neophodnu vodu, a takođe i veoma malo kalorija", zaključila je ona.

 

foto: Profimedia

Kurir.rs/Žena/Foto 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...