Najnovije vesti

TREĆI DAN JE BOŽIĆA I SVETI  STEFAN: Narod kaže da žene danas treba da urade JEDNU STVAR i to OBAVEZNO ĆUTEĆI
Foto: Kurir

VEROVANJE

TREĆI DAN JE BOŽIĆA I SVETI STEFAN: Narod kaže da žene danas treba da urade JEDNU STVAR i to OBAVEZNO ĆUTEĆI

Žena

Srpska pravoslavna crkva i vernici danas slave dan Svetog prvomučenika Stefana, arhiđakona prvobitne Jerusalimske crkve i srodnika apostola Pavla. Reč je o čestoj slavi među Srbima i danu za koji se vezuje veliki broj narodnih običaja i verovanja.

 

Sveti Stefan je prvi hrišćanin koji je stradao za Gospoda, pa se zato i naziva Prvomučenikom. Njegovo stradanje desilo se godinu dana nakon silaska Duha Svetoga na apostole, odnosno iste godine kada se Gospod Isus Hristos vazneo na nebo. Stradao je kao i Isus, jer je lažno optužen, uhapšen i osuđen da huli na Boga i Mojsija. Razjarena masa ljudi kamenovala ga je i tako je postao prvomučenik. Njegove poslednje reči su bile: „Gospode, ne uračunaj im greh ovaj".

foto: Kurir

 

Ovo je jedna od rasprostranjenijih slava na našim prostorima, a značajna je i zbog toga jer je prva nakon Božića.

 

Za nju se vezuje nekoliko običaja - tog dana se iznosi božićna slama iz kuće koja se prethodno pažljivo pomete. Ona se nikako ne baca jer se veruje u njenu plodotvornu moć, već se stavlja u voćnjak, pčelinjak ili privredne zgrade. Metla se više ne koristi za druge svrhe već se čuva u kući jer se veruje da ona donosi zdravlje. U Banatu i Sremu su božićnu slamu uklanjali već odmah po ponoći na Stevanjdan.

 

Slamu su uklanjale žene, po pravilu ćuteći – da se ne čuje kako odlazi Božić. Negde su to žene radile i nage, jer je postojalo verovanje da tako u kući neće biti buva.

Kurir.rs/Foto Kurir

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...