Najnovije vesti

OVO JELO MORA DA SE NAĐE NA TRPEZI ZA BOGOJAVLJENJE: Služi se u čast krštenja Isusa Hrista, a pravi se na Krstovdan (RECEPT)
Foto: Shuttersotck

SPREMITE SE

OVO JELO MORA DA SE NAĐE NA TRPEZI ZA BOGOJAVLJENJE: Služi se u čast krštenja Isusa Hrista, a pravi se na Krstovdan (RECEPT)

Žena

Bogojavljenske pihtije tradicionalno se pripremaju za Bogojavljensku noć.

U našem narodu postoji izreka da se za Bogojavljensku noć pomišlja želja i jedu bogojavljenske pihtije.

 

Bogojavljenske pihtije pripremamo na Krstovdan, kada se inače posti, jedemo ih na Bogojavljenje u čast krštenja Isusa Hrista. One su nezaobilazne i na slavi Sveti Jovan. U narodu su poznate i kao pitije.

 

Potrebno: 

3 suve i 3 sveže svinjske nožice
2 para svinjskih ušiju
3 svnjska repa
jedna svinjska kolenica
1 teleća noga
biber u zrnu
so
4 glavice belog luka

foto: Profimedia

Priprema:

Sve sastojke lepo očistite i stavite ih u poveći lonac. Začinite ih po ukusu i nalijte oko 1l vode. Šporet uključite na tihu vatru i sve sastojke kuvajte do 5 sati (zavisi od toga koliko vam je meso staro). Tokom kuvanja obavezno, s vremena na vreme, sakupljajte masnoću i penu koja se nakupi na površini.
Da su pihtije kuvane znaćete tako što ćete videti da meso samo otpada sa kostiju (podignite jedan komad, pa ako vam meso samo sklizne, pihtije su gotove), a tečnost postaje lepljiva. Tada skinite lonac sa vatre i ostavite sa strane da se prohladi. Ako se mast i dalje skuplja na površini, skinite je.

Prohlađenu smesu, zatim, procedite kroz gusto sito, a meso i kosti ostavite sa strane i iskickajte na željene komade. Iskickano meso, zatim, rasporedite u dublje tanjire, preko naseckajte beli luk i u svaki tanjir nalijte proceđenu tečnost.

 

Tako pripremljene pihtije ostavite na treasu ili u frižider da se hlade preko noći.

Prilikom serviranja pospite ih ljutom alevom paprikom.

foto: Profimedia

Kurir.rs/Opanak/Foto Profimedia

 

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...