MOGUĆE JE! BRZI I ZDRAVI RECEPTI: Spremite zdrav ručak za samo 200 dinara! Uz Aninih 5 saveta, može i jeftinije (FOTO)
Foto: Shutterstock

lako do dobrog ručka

MOGUĆE JE! BRZI I ZDRAVI RECEPTI: Spremite zdrav ručak za samo 200 dinara! Uz Aninih 5 saveta, može i jeftinije (FOTO)

Žena -

U moru Instagram profila koji se bave hranom i receptima, jedan se u poslednje vreme posebno izdvaja. U pitanju je profil "Ručak za 200 dinara" na kojem ćete naći pregršt lakih, brzih i zdravih recepata za čiju pripremu vam neće trebati više od 200 dinara po obroku.

Iza slika od kojih polazi voda na usta i detaljih instrukcija za spremanje jela stoji Ana Vukašinović (27), koja kaže da je najbolji način za uštedu na hrani upravo - kuvanje kod kuće.

Na ideju za pokretanje Instagram profila i bloga "Ručak za 200 dinara" Ana je došla u oktobru prošle godine, kada je shvatila koliko može da uštedi ako sama sprema hranu, umesto da ide u restoran ili na fast food.

⚡⚡cena za 15 kuglica: oko 120 dinara Malo istorije i kulture: falafel je popularno srednjeistočno jelo koje se u celom svetu prodaje kao brza hrana, i idealna zamena za meso, zbog svog hranljivog sastava. Internet kaže da je nastao u Egiptu, a vodi se večita polemika da li je jelo arapsko ili jevrejsko. Falafel se jede sa humusom i tahinijem, sa mnogo salate, najčešće u posebnom pita hlebu. Vama ostavljam da birate kako ćete ga kombinovati, a evo recepta! P.S. recept pronašla moja sestra Danica ? Dugo smo pokušavali da napravimo falafel ali nam se uvek raspadao pri prženju. Ovaj baš kida! ??? FALAFEL ??? Sastojci (za 15 kuglica): - 150g sirovih leblebija (nikako kuvanih) - 1 crveni luk - 1 čen belog luka - 1 veza svežeg peršuna - 1 kašičica kumina - 1 kašičica suvog korijandera - 1 kašičica soli - 1/4 kašičice praška za pecivo - malo bibera Priprema: 1. Leblebije potopite u hladnu vodu i ostavite nekih 12 sati. Upiće vodu i duplirati se u veličini. Leblebije se ne kuvaju. 2. Obe vrste luka iseckajte, kao i vezu peršuna. Zajedno sa oceđenim leblebijama stavite sve ostale sastojke u secka ili blender. Blendirajte par minuta. Smesa neće biti glatka ali to je ok. 3. Ostavite smesu u frižideru sat-dva. 4. U manjoj šerpi zagrejte ulja (toliko da ima otprilike dva prsta od dna). Falafel treba da se prži u dubokom ulju. Rukama oblikujte kuglice koje spuštale u vrelo ulje. Svaka kuglica se prži par minuta, dok ne postane braon. Možete služiti kao glavno jelo uz salatu! #rucakza200dinara #rucak #lunch #kuvanje #kuhinja #falafel #food #zdravahrana #recepti #recipes #posno #vegan #belgrade #beograd #serbia #srbija

Објава коју дели RUČAK ZA 200 DINARA (@rucakza200dinara) дана

- Sve je počelo maltene iz zezanja. Moj dečko i ja smo radili u firmama koje su blizu jedna drugoj i često smo na pauzi išli zajedno da jedemo po restoranima, na šta smo davali puno novca. Mene je to nerviralo, pa sam počela da spremam hranu kod kuće sama i onda bih često kad spremim ručak rekla "evo, ovo je koštalo 200 dinara, zamisli koliko bi bilo u restoranu", priča Ana.

⚡⚡cena po porciji: oko 50 dinara Juče sam spremala ovo jelo dok sam u jednoj ruci držala laptop i pričala sa šefom na Skajpu ? Hoću da kažem, mnogo se lako sprema a ja sam se oduševila ukusom, verovatno jer sam bila baš gladna. Nisam planirala da napravim 4 porcije ali soja mnogo nabubri, pa je samo od 100 grama ispala cela šerpa sosa. Sojine ljuspice ovde izgledaju kao mleveno meso u originalnom sosu; a ako vam se muskantni orah učini kao previše eksperimentisanja, moram da vam kažem da je baš on taj koji daje odlučujuću notu ovom jelu ? ??? POSNI BOLONJEZE SOS ??? Sastojci (za 4 porcije): - 100g sojinih ljuspica - 500ml paradajz soka - 1 crni luk - 1 kašičica italijanske mešavine začina (majčina dušica, origano, žalfija...) - 1/4 kašičice muskantnog oraha - so, biber, ulje - 1 pakovanje testenine Priprema: 1. Crni luk iseckajte na sitno i propržite na malo ulja. Dodajte sojine ljuspice i nalijte odmah sa dve čaše vode. Sipajte sav paradajz sok. 2. Začinite svime navedenim i ostavite da se krčka makar 20ak minuta. 3. Služite sa omiljenom testeninom. Kada servirate svaku porciju možete preliti s malo maslinovog ulja da doda na ukusu. Prijatno! #rucakza200dinara #recipes #recepti #rucak #hrana #zdravahrana #ukusno #prijatno #kuhanje #kuvanje #vegan #veganrecipes #tasty #beograd #belgrade #srbija #serbia #dinner #lunch

Објава коју дели RUČAK ZA 200 DINARA (@rucakza200dinara) дана

Budući da je hrana jedna od najozbiljnijih stavki u svakom kućnom budžetu, Anini saveti za ekonomično kuvanje, koje je pritom i ukusno i daleko zdravije od bilo čega kupovnog, lako su našli put do srca brojnih pratilaca.

- Pošto radim, trudim se da spremam stvari za koje je potrebno okvirno oko pola sata, a same slike pravim mobilnim telefonom uz jednu neonsku sijalicu u kuhinji! Drugačije ne bih ni mogla, jer pored poslovnih obaveza trenutn ne bih imala vremena za neke ozbiljnije poduhvate. Generalno mi je za svaki obrok potrebno onoliko vremena koliko mi treba da skuvam, dakle nema nekog posebnog montiranja - kaže naša sagovornica.

⚡⚡cena po porciji: oko 80 dinara Ovo jelo sam juče spremala jer sam imala jednu tikvicu kod kuće koju sam htela da iskoristim, a jelo mi se nešto kuvano, pre nego pohovano ili prženo. Ispalo je stvarno predivno. Umesto mlevenog mesa mogu se staviti sojine ljuspice, da jelo bude posno ili vegansko. Od začina možete staviti malo cimeta i karija, da dobije egzotični momenat :) Takođe, možete služiti sa kašikom kisele pavlake preko, biće preukusno! ??? ITALIJANSKA GUSTA ČORBA ??? Potrebno (za 4 porcije): - 1 crni luk - 1 čen belog luka - 1 paprika šilja - pola tikvice (oko 250g) - 2 krompira (oko 250g) - 300g mlevenog mesa - 1 šolja soka od paradajza (oko 300ml) - 1 kašika aleve paprike - vegeta, biber, ulje Priprema: 1. Crni i beli luk oljuštite i iseckajte. Tikvicu i krompir oljuštite i isecite na komade veličine jednog zalogaja. Papriku šilju isecite na pola, pa na tanke tračice. 2. Na malo ulja ili masti propržite prvo oba luka, a onda dodajte mleveno meso i mešajte tako da ne ostane u većim grudvicama. Odmah dodajte papriku, tikvicu, krompir, alevu papriku, vegetu i biber i promešajte. Pržite zajedno nekoliko minuta. 3. Dodajte paradajz sok i 2 čaše vode. Kada provri, kuvajte još 15 minuta, dok krompir ne bude mekan. 4. Pred kraj kuvanja proverite da li je dovoljno začinjeno, pa dodajte još malo vegete, bibera i aleve paprike ukoliko je potrebno. Prijatno! #rucakza200dinara #recipes #recepti #rucak #hrana #zdravahrana #ukusno #prijatno #kuhanje #kuvanje #tasty #beograd #belgrade #srbija #serbia #dinner #lunch

Објава коју дели RUČAK ZA 200 DINARA (@rucakza200dinara) дана

Saveti za štednju u kuhinji

1. Kupujte zaleđeno povrće u rinfuzu, jeftinije je;

2. Orašaste plodove nikad ne kupujte u prodavnici, gde su upakovani u kesicama, već u zdravoj hrani na kilogram, takođe je jeftinije;

3. Napravite spisak stvari koje su vam potrebne, pa pogledajte gde ima sniženje, ne morate sve da kupite u prvoj prodavnici;

4. Skuplje namirnice, kao što je maslinovo ulje, kupujte na sniženju;

5. Kuvajte kod kuće i zaobiđite restorane, to je samo po sebi velika ušteda. Kad tako uštedite, onda možete i da priuštite neke malo skuplje namirnice.

⚡⚡cena po porciji: oko 110 dinara Umesto pavlake za kuvanje se u sosevima može koristiti i jogurt. Jogurt ima manje masti i kiselkasti šmek, pa može da posluži kad hoćete laganije i osvežavajuće jelo ? Ovde sam koristila crveni luk umesto crnog jer nisam imala kod kuće, ali crni je skoz ok! INDIJSKA PILETINA SA JOGURTOM Sastojci (za 2 porcije): - 300g pilećeg belog mesa - 300ml jogurta - 1 crni luk - 2 čena belog luka - 1/4 kašičice cimeta - 1/4 kašičice muskantnog oraha - 2cm korena svežeg đumbira (ili kašičica sušenog) - so, biber 1. Piletinu isecite na kockice. U tiganju na malo ulja/masti propržite je tako da blago porumeni, a onda izvadite i stavite na tanjir. 2. Temperaturu ringle smanjite na srednju. U tiganj gde ste pržili piletinu prvo sipajte cimet i muskantni orah, propržite, a onda dodajte crni luk. Ukoliko vam se učini da će zagoreti, stavite par kašika vode. 3. U luk dodajte sitno iseckani beli luk i rendani đumbir. Propržite par minuta, a onda vratite i piletinu u tiganj. 4. Dolivajte jogurt deo po deo, usput mešajući. Začinite solju i biberom. Ostavite da se krčka 10ak minuta. 5. Jogurt će se razvodnjiti tako da ovaj sos možete zgustiti kašičicom brašna razmućenog u par kašika hladne vode. Sipajte smesu u tiganj i promešajte. Služite sa pirinčem! Prijatno! #rucakza200dinara #recipes #recepti #rucak #hrana #zdravahrana #ukusno #prijatno #kuhanje #kuvanje #tasty #beograd #belgrade #srbija #serbia #dinner #lunch

Објава коју дели RUČAK ZA 200 DINARA (@rucakza200dinara) дана

Kurir.rs/Noizz/Foto Shutterstock

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track