icon-checkicon-closeicon-commentsKurir_icon_fonts_template-38Kurir_icon_fonts_template-37icon-downicon-erroricon-galleryicon-homeicon-infoicon-logouticon-nexticon-passwordicon-plusicon-previcon-reacticon-searchicon-soc-fbicon-soc-gplusicon-soc-insicon-soc-mailicon-soc-rssicon-soc-twittericon-soc-vibericon-soc-wupicon-soc-ytKurir_icon_fonts_template-34Kurir_icon_fonts_template-33icon-totopicon-usericon_reactsoc-viber

Najnovije vesti

Espreso.rs


Adria media

SVI OBOŽAVAMO PALAČINKE, A DA LI STE PROBALI RUSKE? Zovu se BLINKI, ukusnije su od naših! TOPE SE U USTIMA (RECEPT)
Foto: Profimedia

PROBAJTE, NEĆETE SE POKAJATI!

SVI OBOŽAVAMO PALAČINKE, A DA LI STE PROBALI RUSKE? Zovu se BLINKI, ukusnije su od naših! TOPE SE U USTIMA (RECEPT)

Žena

Svi obožavamo palačinke i to u svakom obliku, a kad poželite malo promene - "bacite" se na ruske palačinke blini. O ovom tradicionalnom rukom specijalitetu pisali su i čuveni tamošnji pisci, a blini su na trpezi obavezni u vreme uskrišnjih praznika.

 

Rusi blini spremaju u nedelji koju zovu Maslenica, tačnije u toku sedme nedelje pre pravoslavnog Vaskrsa, a testo se obavezno priprema sa kvascem. Ipak, postoji i ona brža, jednostavnije varijanta kada se testo pravi bez kvasca, no onda to nisu blini, već blinčiki.

foto: Profimedia

Postoji čitav niz različitih recepata, a mi vam donosimo onaj drevni koji se u Rusiji najčešće koristi, a neka vas ne uplaši to što je priprema malo duža i treba da se planira unapred - krajnji rezultat je toliko sočan i ukusan da vredi svakog truda.

foto: Profimedia

Osnovni potrebni sastojci za tradicionalne, klasične blini:

* 1 šoljica mlake vode

* 1/2 šoljice brašna

* 2 kašičice aktivnog kvasca

* 2 kašičice šećera

Ostali sastojci:

* 1 i 1/4 šoljice pavlake

* 1 i 1/4 šoljice punomasnog mleka

* 1/4 šoljice otopljenog maslaca

* 2 žumanca

* 300 g brašna

* 2 kašike šećera

* 2 kašičice soli

Za kraj:

* 2 belanca

* ulje za prženje

foto: Profimedia

Priprema:

1. Dan pre pripreme, u velikoj posudi pomešajte sve osnovne sastojke i ostavite ih na toplom bar jedan sat.

2. Kada je testo naraslo, dodajte i sve ostale sastojke. Ostavite smesu u frižideru preko noći i imajte na umu da će testo da naraste.

3. Kada sutradan izvadite testo iz frižidera, ponovo ga ostavite da odstoji na sobnoj temperaturi, pa mu dodajte sneg od belanaca.

4. U tiganju zagrejte malo ulja, pa se bacite na prženje palačinki. Ako želite male bline, stavljajte na tiganj samo po kašiku smese, formirajte kružić i pržite sa svake strane po par minuta.

foto: Profimedia

Ako vam navedeni recept deluje isuviše komplikovano i ne možete da ga pripremite u po dana i po noći, donosimo vam i jednostavniju, bržu varijantu ruskih palačinki bez kvasca, koje se u tom slučaju ne nazivaju blini, već blinčiki.

 

Potrebni sastojci:

* 250 ml kefira

* 120 g glatkog brašna

* 120 g heljdinog brašna

* 2 jaja

* prašak za pecivo, so

 

Priprema:

1. Pomešajte obe vrste brašna, prašak za pecivo i malo soli.

2. Dodajte kefir, malo vode prema potrebi, žumance i sneg od belanca koji ste prethodno umutili.

3. Ostavite na toplom da smesa malo odstoji.

4. Od dobijene smese pravite palačinke i filujte po želji.

foto: Profimedia

Kurir.rs/Žena/S.P/Foto Profimedia

 

NOVO! Od sada možete da komentarišete i na Kurir Viberu!
Pridružite nam se, podelite svoje mišljenje!

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...

Facebook Registracija

Popunite ostala polja kako bi zavrsili registraciju

Prijavi se

ili

Registracija

Promeni lozinku

Upišite email i mi ćemo vam poslati poruku sa linkom za promenu lozinke.

Unesite novo korisničko ime i lozinku

Aktivacioni mail

Upišite email adresu na koju želite da vam se pošalje aktivacioni email.

Promena lozinke

Uspešno ste promenili lozinku.


Promena lozinke

Poslali smo poruku na Vašu email adresu sa linkom za promenu lozinke. Proverite Vaš inboks i kliknite na link u mailu. Ako se poruka na nalazu u inboxu proverite nepoželjne poruke (spam).


Aktivacija profila

Poslali smo poruku na Vašu email adresu sa linkom za aktivaciju Vašeg profila. Proverite Vaš inboks i kliknite na link u mailu. Ako se poruka ne nalazu u inboksu, proverite "nepoželjne poruke" (spam).


Aktivacija profila

Vaš profil je uspesno aktiviran. Hvala što ste se registrovali.