Najnovije vesti

BILA JE GIPKA I VRELA MAMA, A SAD JE U CELIBATU VIŠE OD GODINU DANA: Ovih 5 STVARI joj se desilo sa telom i umom! Nikad ŽEŠĆA PROMENA! (FOTO)
Foto: Facebook screenshot

ISKRENA ISPOVEST

BILA JE GIPKA I VRELA MAMA, A SAD JE U CELIBATU VIŠE OD GODINU DANA: Ovih 5 STVARI joj se desilo sa telom i umom! Nikad ŽEŠĆA PROMENA! (FOTO)

Žena

Majka četvoro dece i novinarka, izvesna Miša V, više od godinu dana nije imala intimne odnose. U tom periodu, doživela je velike životne uspone i padove. Šta više, na Dan zaljubljenih jecala je u kadi i pitala se da li će ikada upoznati nekoga s kim bi mogla srećna da provede ostatak života. Duboko neispunjena, na iznenađenje mnogih, minulu godinu celibata ne bi menjala ni za šta u životu.

Naime, iako je još uvek sama, kaže da sebe nikada bolje nije upoznala nego sada. Čak bolje nego u bilo kojoj vezi u kojoj je ikada bila.

"Bila sam tužna što sam sama, pitala sam se hoću li ikad ikoga upoznati i čeznula za dubljom vezom s nekim. Ali, u tom trenutku nisam shvatala da je veza koja mi je stvarno trebala - veza sa samom sobom", počela je svoju moćnu ispovest prisećajući se Dana zaljubljenih ona.

"Zapravo, nikada nisam odvojila vreme da se upoznam i da prihvatim sebe kao seksualno biće. I tako sam posle bolne i neispunjene veze odlučila da odgovorim na dublje intimne potrebe koje sam pokušavala da zadovoljim kroz seks".

"Iako nisam prvobitno odlučila da se godinu dana suzdržavam od seksa, moje jedino pravilo bilo je da se radikalno volim i da ne tražim partnera dok nisam stvarno spremna. Posle godinu dana apstinencije, moj pogled na svet se drastično promenio. Iako sam još sama, u toku ovih godinu dana sam naučila više o ljubavi, seksu i odnosima nego kroz sve svoje veze. Naravno, ne kažem da treba da budete suzdržani da bi naučili takve stvari, nego da je to jednostavno bilo moje iskustvo, moj način i zahvalna sam za ono što sam naučila. Tokom proteklih 12 meseci, ovo je pet najvažnijih stvari koje sam naučila o ljubavi i seksualnosti".

1. Moje telo je neverovatno

"U velikoj većini mojih romantičnih odnosa stidela sam se svog tela. Uvek sam izbegavala da me partner vidi golu. Posle seksa, što pre bih pronašla nešto da se pokrijem ili bih se brzo obukla. Kao prvo, bila sam jako samosvesna i mislila sam da ne izgledam poput idealnih žena iz filmova i magazina. Drugo, možda zato što sam odrasla u verskoj zajednici u kojoj je seks bio nešto o čemu se nije pričalo, svaki put posle seksa bih se osećala krivom. Tokom ovog vremena odlučila sam bolje da upoznam svoje telo.

Pre početka ovog 'putovanja', bila sam opterećena time kako me moj partner vidi. Sada prihvatam da je moje telo jedinstveno i cenim ga takvo kakvo je. Ovo vreme razmišljanja dopustilo mi je da se osećam zahvalno za sve što je moje telo učinilo za mene. Provelo me kroz ovaj život i rodilo četvoro neverovatne dece. Kad se kupam, sada to činim uz sveće i divim se svakom centimetru svojih oblina. Slavim svoje jedinstvene obline, strije, pa čak i celulit. Jako sam zahvalna svom telu, i sada se puno više za njega brinem. A kad jednom odlučim da podelim svoje telo s nekim, biću puno pažljivija, jasnija i prisutnija u tom iskustvu".

2. Senzualna sam

"Shvatila sam da sam mnogo puta u prošlosti pokušavala da utkam svoju potrebu za fizičkom povezanošću i ljubavlju u sam čin seksa. Nisam uvek bila sigurna šta tačno želim tokom seksa. Nisam znala kako ili gde želim da me neko dotakne, i kao rezultat toga često bih nakon seksa ostala neispunjena. Budući da sam bila toliko očajna za vezivanjem, nisam nikad odvojila vreme za sebe kako bih otkrila što stvarno želim.

Otkad sam u celibatu, imam puno više vremena da se usredsredim na ono u čemu uživam. Nešto tako jednostavno kao piling tela me naučilo kako moja koža reaguje na pritisak, trenje i stimulaciju. Uživam u svetu vlastitim čulima. Stalno palim mirisne sveće, koristim eterična ulja, grlim svoju decu čvršće i dužee, držim se za ruke s prijateljima, slušam umirujuće zvukove i pripremam ukusna jela - sve na način koji nije sam po sebi seksualan, ali je duboko ispunjen zadovoljstvom".

3. Moji stavovi o seksu su rezultat mojih iskustva

"Zbog mog religioznog odrastanja, povezivala sam ogromnu količinu krivice i stida sa seksom i seksualnošću. Žene koje su imale seks van braka bile su označene kao "kurve". Naravno, teško je imati zdrav odnos prema nečemu za što vam ceo život govore da je prljavo i nepoželjno. Kroz ovu godinu, shvatila sam da su stavovi koje sam imala o seksu formirani pre nego što sam uopšte ušla u seksualni odnos. Više ne povezujem pravila i sramotu s mojom seksualnošću, napokon sam se dovela do točke u kojoj sam prihvatila svetost svog bića i počela svesno da odlučujem s kim ću kako, kada i gde podeliti svoje telo".

4. Toliko je ljubavi svuda oko nas

"U srcu sam beznadežna romantičarka. Ipak, moje fiksiranje na to da sam u vezi često je ostavljalo značajnu slepu tačku za sve druge divne oblike ljubavi u svetu. Kad sam se odlučila da volim i prihvatim samu sebe, postala sam otvorenija, svesnija i zahvalnija za ljubav od porodice, prijatelja i Boga. Sigurno postoji ljubav u samom vazduhu koji dišemo. To je dar i zahvalna sam na njemu. Budući da se moje fokusiranje na romantičnu vezu smanjilo, napokon mi je postalo jasno s koliko ljubavi sam okružena. Ručno izrađene čestitke moje dece, odanost moje omiljene sestrične, iskreni osmeh blagajnika, komšija koji mi pomaže da uhvatim mog psa - sve to su gestovi ljubavi koju cenim na nov način".

5. Možda nisam spremna za vezu - i to je u redu

"Ja sam u srednjim tridesetim godinama i deo mene misli da bi trebalo da budem spremna da se skrasim i da nađem životnog partnera. Pre godinu dana, skočila bih na prvu priliku da budem s nekim ko mi zapravo ni ne odgovara. Ali sad, svesnija sam sebe i onoga što želim", poručila je ona.

Kurir.rs/Mindbodygreen/Foto: Facebook screenshot

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...