Najnovije vesti

JAPANSKA TEHNIKA FARBANJA JAJA ZA USKRS: lako i brzo napravite prelepu šaru na uskršnjim jajima
Foto: Shutterstock

Trebaju vam gumice i konac

JAPANSKA TEHNIKA FARBANJA JAJA ZA USKRS: lako i brzo napravite prelepu šaru na uskršnjim jajima

Žena

Predstavljamo vam jednostavnu i sasvim drugačiju tehniku za farbanje uskršnjih jaja - originalna japanska tehnika shibori, piše Lovesensa.

 

 

Shibori je japanska tehnika farbanja tkanine, ali se poslednjih godina ovaj trend proširio i na ukrašavanje jaja za Vaskrs. Iako deluje komplikovano i na prvi pogled učiniće vam se da morate biti vešti sa četkicom kako bista napravili ove originalne šare. Međutim, iznenadićete se koliko je zapravo shibori tehnika jednostavna i zanimljiva. Za ukrašavanje jaja u shibori stilu nije vam potrebna četkica ili specijalne boje, već se trik krije u korišćenju konca, papira i gumica za tegle.

 

Za ukrašavanje shibori jaja potrebna vam je plava boja za jaja, alkoholno sirće, papir (filter) za kafu, gumice za tegle, staklena posuda i makaze. Svako jaje obmotajte filterom za kafu, a vrh papira zavežite gumicom. Prko papira obmotajte jaje gumicama za tegle ili koncem, u zavisnosti od toga kakvu šaru želite da dobijete. Krupnije šare dobićete ako jaje obmotate gumicama, a tanke i nežne linije napraviće konac. Razmutite plavu boju za jaja prema uputstvima na pakovanju, a zatim dobijenu farbu sipajte u špric. Špricem postepeno sipajte boju po delovima jaja između konca i gumica. Kada ceo papir bude prekriven plavom bojom, ostavite jaja na sat vremena da se osuše. Ne sumnjamo da će vas jedinstvena shibori šara oduševiti.

 

Filter papire za kafu možete kupiti u svakom bolje snadbevenom supermarketu, ali za ovu tehniku možete koristiti i staru kuhinjsku krpu. Važno je da krpu dobro ispresavijate, odnosno "zgužvate" kako biste postigli najbojji efekat. Iako se najčešće farbaju u plavo, jaja u shibori tehnici možete napraviti i u vašoj omiljenoj boji!

 

 

POČITAJTE JOŠ:

 

 

8 NAČINA DA OFARBATE JAJA PRIRODNIM BOJAMA

 

EVO KAKO DA NAPRAVITE PRELEPA ROZE METALIK JAJA ZA USKRS (VIDEO)

 

8 NAJLEPŠIH IDEJA ZA UKRAŠAVANJE OMBRE JAJA ZA USKRS (FOTO)

 

Foto: Shutterstock

 

 

 

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

 

 

 

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...