Najnovije vesti

ANDRIJA PAPIĆ IZ SAVAMALE PRE 150 GODINA TRAŽIO JE DOZVOLU DA SA UDOVICOM ŽIVI NEVENČANO: 1860. usred zime završila je na ulici, a on je pisao gradonačelniku Beograda i dobio SUROV ODGOVOR
Foto: Profimedia

lJUBAVNA šETNJA BEOGRADOM

ANDRIJA PAPIĆ IZ SAVAMALE PRE 150 GODINA TRAŽIO JE DOZVOLU DA SA UDOVICOM ŽIVI NEVENČANO: 1860. usred zime završila je na ulici, a on je pisao gradonačelniku Beograda i dobio SUROV ODGOVOR

Žena

jedan Beograđanin pre više od veka i po, želeći da pomogne udovici sa decom da prezime, a kasnije i da se venča sa njom, poslao pismo upravitelju varoši i u roku od nedelju dana dobio odgovor.

Godina 1860, vreme kada je suživot budućih supružnika bio nezamisliv bez crkvenog venčanja, te dozvole gradskih čelnika. Andrija Papić iz Savamale je upoznao ženu koja je zbog prevare završila sa dvoje nejake dece na ulici i to usred zime!

Bez detalja kako je buknula ljubav, ali zbog jasne želje da se skuće, obratio se tadašnjem upravitelju varoši Nikoli Hristiću.

"Slavno upraviteljstvo,

Neki ovde živeći Jovan Filipović, Sarajlija iz Bosne, prevario je jednu udovicu, Mariju iz Grotske, i sa dvoje nejake dece, u zimno doba, ovamo u Beograd doveo. Štaviše, i 'ranu koju je ona za sebe i svoju decu otuda ponela pojeo, prodao, i svoje dugove podmirio. Udovica, kada je vidila da je prvi postupak Jovanov nevaljao, odma' ga je napustila. Kada je sebe od Jovana prevarenu vidila, tražila je sebi priliku, i ja sam je se primio biti budući suprug. Da ne bi nikakova vlasna stvar preponu ovom presuzeću učiniti mogla Molimo se slavnom upraviteljstvu da nam pravo dati izvoli kako se mi ne možemo obespokojavati, i da možemo u jednom kvartiru živiti, dok pravo našeg brakosočetanija ne pribavimo, i u brak zakonim redom ne stupimo, i da ženu Sarajlija ne bi smeo uznemiravati dokle se ovo delo ne okonča.

Slavnog upraviteljstva prepodobni, Andrija Papić u Savamali i Marija Jović iz Grotske.", pisalo je u pismu upućenom 22. februara 1860. godine gradonačelniku ili, kako se to tada zvalo, upravitelju varoši.

Međutim, kroz sedam dana stigao je odgovor na molbu da nevenčani supružnici žive zajedno dok se ne venčaju. I taj odgovor značio je kraj za njihove planove.

"Zaktevanju prositelja da bezbračno živiti mogu dok se ne venčaju, ne može se udelotvoriti, o čemu se oni, znanja radi, izveštavaju. Upravitelj varoši Beograda", u potpisu podpolkovnik Nikola Hristić.

I taj odgovor značio je kraj za sve njihove planove. Bar zakonski. Da li su oni prkosili pravilima i odlučili da "bezbračno" ipak počnu zajednički život, nije poznato. Inače, ovo je bila samo jedna u nizu priča koje je za posetioce prikupila Sanja Đaković, turistički vodič, koja svake nedelje organizuje "Ljubavnu šetnju Beogradom".

Kurir.rs/Blic/Foto Progimedia

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...