SVE O FARBANJU JAJA ZA VASKRS ŠTO DO SADA NISTE ZNALI! U boju se po običaju ova tečnost, a deca tokom priprema za najradosniji praznik imaju POSEBNU ULOGU!
Foto: Profimedia

DOMAĆICE OTKRIVAJU

SVE O FARBANJU JAJA ZA VASKRS ŠTO DO SADA NISTE ZNALI! U boju se po običaju ova tečnost, a deca tokom priprema za najradosniji praznik imaju POSEBNU ULOGU!

Žena -

Tradicionalno, vredne domaćice ustaju rano na Veliki petak i svu svoju energiju ulažu u što bolje farbanje i dekorisanje jaja za Vaskrs. Tog dana se, inače, ništa drugo ne radi. Sve naše misli tada treba da su upućene na strašni događaj Hristovog nevinog stradanja i poniženja, od ljudi, na Golgoti i Jerusalimu.

Domaćica se najpre prekrsti i pomoli Bogu, zatim u sud sa vodom, u kome će kuvati i farbati jaja, dodaje malo osvećene vodice - vaskršnje ili bogojavljenske.

Na šporetu vri voda sa bojom (varzilom), domaćica u njega spušta jaja, pazeći da ravnomerno budu obojena, a deca obigravaju oko majke i broje sveže ofarbana jaja. Prvo obojeno jaje, ostavlja se na stranu do idućeg Vaskrsa i zove "čuvarkuća".

foto: Profimedia

Pre farbanja jaja se mogu šarati! Naime, sa rastopljenim voskom i perom za pisanje ili nečim sličnim, na jaje se nanosi topljeni vosak. Najpre se pero zagreje na plamenu sveće, pa se onako vruće umače u vosak, a potom se voskom po jajetu piše i crta. Pošto vosak ne prima boju, posle, prilikom farbanja, na jajetu ostaju bele nacrtane figurice i slova. Na jajetu se obično piše X, V. i V. V. (Hristos Vaskrse i Vaistinu Vaskrse), crtaju krstići, cvetići i druge lepe figurice. U novije vreme, izrađuju se specijalne nalepnice od papira ili plastike i one se mogu lepiti na jaja.

foto: Profimedia

Simbolika farbanje jaja vrši se u spomen na događaj kada je sveta Marija Magdalina Mironosica (to je ona devojka, koja je sa Presvetom Bogorodicom, neprekidno bila uz Hrista u toku njegovog golgotskog stradanja i kojoj se Hristos prvoj javio po vaskrsenju), putovala u Rim da propoveda Jevanđelje i posetila cara Tiberija.

Tada mu je, u znak pažnje, kao novogodišnji poklon, predala crveno jaje, i pozdravila ga rečima:

"Hristos Vaskrse."

foto: Profimedia

Crvena boja simboliše Spasiteljevu, nevino prolivenu krv na Golgoti, ali je crvena boja istovremeno i boja vaskrsenja. Jer vaskrsenja nema bez stradanja i smrti. To je, dakle, prvenstveno boja hrišćana i crkve, bez obzira što su neki pojedinci i pokreti kroz istoriju pokušavali da ovu boju prisvoje i kompromituju.

foto: Profimedia

Kurir.rs/Svetosavlje/Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track