Najnovije vesti

DVA PRAZNIKA SU PROŠLA, A TREĆI JE NA POMOLU... Posle mora pića i brda hrane, spas ćete naći SAMO U JEDNOM!
Foto: Profimedia

DOBRI SAVETI

DVA PRAZNIKA SU PROŠLA, A TREĆI JE NA POMOLU... Posle mora pića i brda hrane, spas ćete naći SAMO U JEDNOM!

Žena

Bio je Vaskrs, pa 1. maj, za njim dolazi Đurđevdan... a uopšte ne treba mnogo da popijete ili pojedete da biste idućeg dana osećali posledice.

Nekad su dovoljna i tri pića - sve zavisi od opšteg stanja organizma, raspoloženja, ishrane generalno, godina... Teška glava, slabost, malaksalost, nemiran stomak, suva usta, sve je to dobro poznata cena ludog provoda koja stiže na naplatu sutradan.

Spavanje je najbolji lek, kao i unošenje blagih čajeva i vitaminskih napitaka, kaže Nada Macura

foto: Zorana Jevtić

Najgora posledica pijanstva je dehidracija. Zato vas boli glava i imate vrtoglavicu. Ako voda ne pomaže, popijte napitak za sportiste sa elektrolitima ili sok. Doktorka kaže i da bi osobu koja je preterala sa alkoholom najbolje bilo da tokom sna nadgleda član porodice ili neko drugi.

"Može se desiti da upadne u alkoholnu komu, što je dramatično. Ukoliko su se i prejeli, treba pripaziti da ne povrate. Najbolje da postavimo tu osobu na bok dok spava da ne bi udahnuli to što povraćaju."

Voće koje najbolje leči mamurluk su banane. A bilo koje sveže voće je u svakom slučaju dobra ideja. Pomoći će da vratite energiju, nadoknadite vitamine i druge nutrijente, koje je telo potrošilo pokušavajući da se oslobodi toksina dok ste unosili alkohol.

Pošto verovatno ne možete da jedete, pokušajte bar sa tanjirom bistre supe. Ukoliko doručkujete, bilo bi dobro da to budu jaja, a možete i da popijete lek protiv bolova ukoliko ne povraćate.

Dakle kad se probudite mamurni, doručkujte i unesite dovoljno tečnosti, pa nazad u krevet. Odspavajte i kad se probudite, mamurluk će biti kao rukom odnesen.

foto: Profimedia

Slična pravila važe i za prejedanje

Naime, pun želudac menja percepciju i povišava nivo šećera u krvi. Prejedanje je opasno koliko i pijanstvo! Znate već kako se kaže posle obilnog ručka:

"Varim sad, ne mogu da razmišljam."

Zaboravite na narodnu "klin se klinom" izbija. Još alkohola ujutru samo će odložiti mamurluk. Nije rešenje ni kafa, jer kofein dehidrira organizam, pa će simptomi mamurluka biti samo pojačani.

Pijte što više vode, a jedini pravi lek je - vreme.

foto: Profimedia

Kurir.rs/B92/Foto: Profimedia

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...