NAJGORI MOGUĆI IZBOR, A TEŠKO IM JE ODOLETI: Ako ne želite da budete pospani posle ručka, ove 3 namirnice NIKAKO nemojte jesti!
Foto: Profimedia

Saveti zlata vredni

NAJGORI MOGUĆI IZBOR, A TEŠKO IM JE ODOLETI: Ako ne želite da budete pospani posle ručka, ove 3 namirnice NIKAKO nemojte jesti!

Žena -

Uhvati li i vas pospanost pošto ručate?

Najbolje je ručati oko 12.00 ili 13:00 sati. Ako ga pomerite za kasnije, verovatno ćete biti jako gladni i zbog toga imati veću želju za hranom punom šećera i masnoća, poput pržene hrane, slatkiša i kolača.

Idealan ručak treba da sadrži vitamine, minerale, zdrave masnoće, ugljene hidrate i belančevine. Ugljeni hidrati i masnoće nam daju energiju, dok su belančevine ključne za pravilno funkcionisanje našeg tela. Probajte tri spasonosna recepta za letnji ručak.

Namirnice koje je najbolje jesti za ručak su:

* sendviči (s piletinom, jajima, tunom, sirom ili pečenom govedinom) i testenina od celog zrna

* salate

* riba poput skuše, lososa i sardine

* supe

* grahorice i kus-kus

foto: Printscreen yT

Sledeće tri namirnice najgori su izbor za ručak jer uzrokuju pad energije, odnosno letargiju:

1. Prženi krompirići (pomfrit) Pomfrit se prži u puno ulja i reč je o jednostavnim ugljenim hidratima koje uvek treba izbegavati, jer nakon što naglo povećaju nivo šećera u krvi, isto tako naglo i spuste. Pojedete li pomfit za ručak, vrlo verovatno ćete osetiti nagli pad energije, letargiju i pospanost.

foto: Shutterstock

2. Kravlje mleko Iako kravlje mleko može biti deo uravnotežene ishrane, može imati negativan učinak na nivo energije u telu. Kravlje mleko teže se vari, zbog čega je probavnom procesu potrebna pomoć veće količine krvi koja ode u creva, a ostatak tela mora da funkcioniše sa smanjenim protokom krvi. Gubitak krvi može uzrokovati letargiju.

foto: AP

3. Puter od kikirikija Nakon što pojedete sendvič s puterom, vrlo verovatno će vas uhvatiti pospanost. Krivac za pospanost je aminokiselina triptofan koji sadrži taj zasitni namaz. Ipak, puter od kikirikija ne morate izbegavati u potpunosti, samo ga kombinujte sa “superhranom” koja nam daje energiju, poput žitarice tef, kamuta, čia semenki, voćke longan i alge dulse.

foto: Profimedia

Kurir.rs/zadovoljna/Foto Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track