NUTRICIONISTI OTKRILI KOJE NAMIRNICE SU ZABRANJENE U NJIHOVOM JELOVNIKU: Svi znamo da su beli hleb, kokice, gumene bombone SMRT za organizam, ali evo zašto nikada ne jedu ZELENU SALATU... ŠOK!
Foto: Profimedia

OTKRILI TAJNU

NUTRICIONISTI OTKRILI KOJE NAMIRNICE SU ZABRANJENE U NJIHOVOM JELOVNIKU: Svi znamo da su beli hleb, kokice, gumene bombone SMRT za organizam, ali evo zašto nikada ne jedu ZELENU SALATU... ŠOK!

Žena -

Nutricionisti pomažu ljudima u odabiru kvalitetnih namirnica, vaspitavaju ih u prehrambenom smislu i upozoravaju na opasnosti koje nam prete u hrani.

Međutim, evo koje namirnice nutricionisti nikada ne jedu!

Dipl. ing. prof. Ivana Purić kaže kako joj je na prvome mestu liste zabranjenih namirnica beli hleb.

"Pekarske proizvode retko jedem jer su puni soli i sadrže vrlo velike količine, a ne sadrže vlakna. Vrlo retko pijem alkohol i izbegavam hranu koja je energetska bomba. U samo jednoj kašikici kikiriki maslaca unesete kalorija koliko je u jednom punom obroku", rekla je prof. Purić, dodajući kako izbegava i hranu iz fast fuda.

foto: Profimedia

"Gazirana pića ne pijem jer su puna šećera, možda jednu čašu u godinu dana. U toj jednoj čaši je oko 28 grama šećera. Ne pijem instant napitke obogaćene vitaminima. To je samo šećer, i ta ne apsorbiraju u organizmu, tako da su bezvredni", zaključila je.

foto: Profimedia

Diana Gluhak, mag. nutr, nikad ne jede jagode jer je na njih alergična.

"Iz kuhinja na javnim mestima izbegavam jesti zelenu salatu. To je rizična namirnica koja je često kontaminirana raznim bakterijama. Radije biram ukiseljene salate ili jednostavno uzimam više povrća kao prilog jer je termički obrađeno", rekla je, dodajući kako su na njenoj listi zabranjenih i namirnice iz fast food restorana i gazirana pića.

foto: AP / Elizabeth Karmel

"Osim što sadrže prekomerne količine jednostavnih šećera i trans masnih kiselina, veoma su kalorični, a sadrže male količine hranjivih stvari. To znači da gorimo “na suvo”, a da ne spominjem da mi nisu prijatnog mirisa. Jedino kad bih pojela fast fud jeste u inostranstvu, gde ne prepoznajem lokalnu hranu, jer fast fust restorani pogotovo globalni lanci, imaju vrlo visoke higijenske standarde i mogu biti sigurniji izbor nego lokalna hrana", pojasnila je.

Ističe i kako su kokice iz mikrotalasne takođe vrlo opasna namirnica koju nikad ne jede.

foto: Printscreen

"Pečenjem kokica u kesicama iz mikrotalasne nastaju spojevi koji nisu poželjni za ljudsko zdravlje, a često su prethodno zasoljene ili sadrže topljene zamene za sir. Kokice napravim na starinski način, u loncu na malo svinjske masti. Nema nekog posebnog razloga zašto ih ne jedem, osim zato što to zaista ne volim. I mi nutricionisti smo ljudi, ima stvari koje ne volimo da jedemo", nasmejala se.

foto: Profimedia

Njena koleginica, dipl.ing. nutricionistica i aromaterapeutka Nina Ivičić izdvojila je viršle kao hranu kojoj ne prilazi.

"Sadrže štetne aditive i otpatke mesne industrije. Na drugom su mestu gumeni bomboni jer sadrže štetne boje i ostale aditive, a zatim na mojem tanjiru nećete pronaći ni jetru. Bilo da je reč o pilećim, telećim ili jetri bilo koje druge industrijski uzgojene životinje. Sadrže toksine i aditive, hormone i antibiotike", ističe Ivičićeva. Napomenula je da kora citrusnog voća koje kupujemo u prodavnicama tretira pesticidima, pa je nikada ne jede, a zaključuje i kako se na listi opasnih namirnica koje ne želi u svojoj blizini nalaze i one sa aspartamom - sladilom koje je potencijalni karcinogen.

foto: Jutjub

Kurir.rs/24sata.hr/Foto Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track