Najnovije vesti

KRALJICA ELIZABETA IMA 93 GODINE, A ODLIČNO SE DRŽI! OVO JE NJEN JELOVNIK: Svako jutro pije čaj bez šećera, doručkuje isto što i vaše dete, a ima i jedan POROK!
Foto: Profimedia

ZANIMLJIVO

KRALJICA ELIZABETA IMA 93 GODINE, A ODLIČNO SE DRŽI! OVO JE NJEN JELOVNIK: Svako jutro pije čaj bez šećera, doručkuje isto što i vaše dete, a ima i jedan POROK!

Žena

Svetska novinska agencija izazvala je veliko zanimanje javnosti kada je otkrila šta jede engleska kraljica Elizabeta Druga.

 

Kraljica ima 93 godine, mnogi govore kako se sjajno drži, a ovo je njen jelovnik.

Čaj

 

Kakva bi to bila britanska kraljica kad se ne bi svaki dan budila uz šoljicu čaja? Ona uz to uzima kapljicu mleka i ne stavlja šećer. Uz jutarnji čaj dolaze i neizostavni čajni kolači s kojima se zasladi pre odlaska na doručak.

 

Ovsene pahuljice

 

Kraljica Elizabeta najradije doručkuje isto što i vaše dete, činiju ovsenih pahuljica iz kartonske kutije.

 

Kajgana

 

Ponekad kraljica pojede za doručak i kajganu. Više voli jaja s tamnom ljuskom jer smatra da imaju bolji ukus. Ponekad traži da joj se uz jaja servira dimljeni losos i par listića sveže ribanog tartufa.

 

Jagode

 

Ona voli da jede sveže voće iz sopstvenog vrta. U dvorcu Balmoral, gde provodi letnje praznike, na raspolaganju su joj maline, grožđe i jagode. Njeno seosko imanje Sandringem okruženo je sa 70 jutara stabala jabuka. Navodno su joj ipak najdraže jagode i breskve koje se uzgajaju u stakleniku dvorca Vindzor.

 

foto: profimedia

Sendviči

 

Kraljica uvek traži da se uz popodnevni čaj serviraju barem dve vrste sendviča. Obično sendviči sadrže krastavce, dimljeni losos, jaja s majonezom, šunku i senf ili tunu. Kad je u pitanju hleb podjednako su zastupljeni beli i onaj od clih žitarica - obavezno narezani tanko.

 

Kolači sa džemom

 

"Jam pennies" su kolači koje kraljica najviše voli, jer su punjeni džemom od kupina, a veličinom podsećaju na britanski novčić peni. Kraljica i njena sestra Margaret obožavale su da ih jedu dok ih je čuvala dadilja.

 

Riba

 

Kad nema goste na večeri, kraljica voli jednostavnu hranu, poput porcije ribe pečene na roštilju i povrće kao prilog. Omiljeno jelo joj je riba list sa spanaćem kuvanim na pari.

 

Pašteta

 

Radi se o kombinaciji triju okusa: dimljenog lososa, dimljene pastrmke i dimljene skuše, a sve posluženo na filetima dimljenog lososa. Ovo jelo poslužuje se uz poseban tost hleb i namaz od rena.

 

foto: Profimedia

Pečenje

 

U kraljevskoj palati nedelja se završava tradicionalnim britanskim nedeljnim pečenjem - glavnim jelom pripremljenim od mesa i krompira u kombinaciji s jorkširskim pudingom, povrćem i umakom za pečenje.

 

Vino

 

Kraljica obično popije gutljaj-dva slatkog nemačkog vina tokom večere. Ipak, omiljena pića su joj džin i slatko vino koje se pije kao aperitiv s komadom limuna i ledom.

 

Torta

 

Čokoladne torte njen su "porok". Za rođendan joj naprave čokoladnu tortu po receptu koji je osmislio kuvar kraljice Viktorije, a porodica ga i danas redovno koristi u svečanim prilikama.

 

foto: Shutterstock

Kurir.rs/Večernji.hr, Foto: Profimedia

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...