IRIS 2 GODINE NIJE KORISTILA ŠAMPON! Pre sam kosu prala nekoliko puta nedeljno i shvatila da je bila PREVIŠE ČISTA (FOTO)
Foto: Printscreen

ŠOKANTNO

IRIS 2 GODINE NIJE KORISTILA ŠAMPON! Pre sam kosu prala nekoliko puta nedeljno i shvatila da je bila PREVIŠE ČISTA (FOTO)

Žena -

Finkinja Iris Hajkinen (24) jedna je od uverljivih zagovornica "bez šampona" metode popularne među blogerima - koji svoje pratioce na društvenim mrežama uveravaju da ne koriste šampone ni regeneratore, jer veruju da se kosa može očistiti sama, prirodnim uljima.

Nakon što je godinama patila od suve kose, Iris je odlučila da izbaci šampon, pa je prvo eksperimentirala s korištenjem jabukovog sirćeta i sode bikarbone, kako bi apsorbovala prljavštinu i masnoću iz svoje valovite, prirodno plave kose.

Danas je u svom uverenju da kosa ne treba da se pere šamponom otišla i korak dalje, pa više za njeno pranje ne koristi ništa osim vode - i kokosovog ulja jednom u nekoliko meseci - i kaže da je presrećna.

Pre je, kaže, kosu prala nekoliko puta nedeljno, a koža na glavi joj je bila "stvarno suva" i svrbela ju je.

"Pre sam kosu prala svakih nekoliko dana i shvatila sam da je gotovo previše čista. Teme mi je bili jako suvo i svrbelo me od previše šampona", priča Iris i dodaje da je svrab prestao nakon samo nekoliko nedelja bez šampona. Isprva joj je, priznaje, kosa izgledala masna, ali ubrzo se vratila u normalu.

"Sada, kad me ljudi sretnu, nemaju pojma da ne koristim šampon. Kad im kažem, uvek su iznenađeni i kažu kako mi zdrava i čista kosa izgleda", kaže Iris, koja pere kosu vodom i u nekoliko nedelja iskoristi samo jednu kap kokosovog ulja.

Uvek sam bila ekološki osvešćena, pa sam na fakultetu počela koristiti organsku kozmetiku jer je velikom gradu u koji sam doselila bilo i više izbora", prisetila se, a smatra i da su organski proizvodi bolji za okolinu; te da su prirodniji jer se za njih ne rade eksperimenti na životinjama, ali i manje štetni jer ne sadrže hemikalije.

Ona je, naime, verovala da će joj se teme jako uništiti jer šampon s njega skida prirodna ulja koja žlezde vlasi proizvode. Zato je počela istraživati kako oprati kosu bez šampona, a u početku je slušala savete brojnih poklonika te ideje, koristeći sodu bikarbonu da apsorbuje masnoću i jabukovo sirće kao prirodni regenerator.

No, još uvek ju je teme svrbelo, pa je uskoro potpuno otpisala proizvode za kosu, ali i sve druge.

Nekoliko joj je nedelja kosa izgledala masno, priznala je.

"Ali baš sam u to vreme bila u bolnici nakon operacije zbog nekih zdravstvenih problema, tako da ionako nisam razmišljala o kosi", kaže i dodaje da sada jednostavno pere kosu vodom kad god se tušira, i samo povremeno koristi kokosovo ulje.

Iako joj je vlas i pre bila u prilično dobrom stanju, jer je retko kad koristila fen, peglu i slično, primetila je da joj je dlaka deblja i manje suva otkako ne koristi šampon. Zanimljivo je da se i boja njene kose malo promenila, pa izgleda više kao prirodna plavuša.

"Budući da su mnogi moji prijatelji jednako ekološki osvešćeni, ne čujem mnogo kritika zbog svoje odluke da izbegavam proizvode za kosu", kaže Iris, koja se ipak priseća jedne prilike kad ju je prijateljica pitala "da li joj kosa menja miris"

"Mislim da je to velika zabluda. Naravno, prilično je teško namirisati sopstveno teme, ali ono, verujem, miriše prirodno", objašnjava.

Jedini trenutak kada je njenoj kosi potrebno malo rigoroznije pranje nego obično, je nakon što koristi saunu, koja je veliki deo finske kulture.

"Živeti u Finskoj znači i posećivati saunu, a tada se, sigurno, znojiš. No, i dalje ću koristiti samo vodu, ali ponekad je potrebno par pranja da mi kosa izgleda normalno."

Zaključuje kako je njoj život ipak lakši od kad kosu pere samo vodom, pa su čak i putovanja jednostavnija jer ne mora brinuti o tome da sa sobom ponese sve proizvode za kosu.

Kurir.rs/24sata.hr/Foto: Printscreen

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja