KOJE AKTIVNOSTI DA IZBEGAVATE: Šta se u trudnoći sme a šta ne sme
Foto: Shutterstock

Dilema

KOJE AKTIVNOSTI DA IZBEGAVATE: Šta se u trudnoći sme a šta ne sme

Žena -

Saveti Kosu možete farbati nakon prvog tromesečja, ali rezultat zbog hormona može biti znatno drugačiji. Trudnice bi trebalo da izbegavaju sunčanje, solarijum i džakuzi

Trudnice dobijaju pregršt saveta sa svih strana i često ne znaju šta je istina, a šta mit. Kad je u pitanju zdrava trudnoća, najčešća pitanja odnose se na fizičku aktivnost, kupanje u bazenima, odlazak u saunu i slično.

Pošto je fizička aktivnost važna, stručnjaci preporučuju šetnje, plivanje, trčanje, lagano planinarenje, vežbanje i laganu vožnju biciklom. Kod odabira sportova bilo bi dobro izbegavati sportove poput skijanja, klizanja ili jahanja, jer je velika mogućnost padova.

Usled visokih letnjih temperatura pojačano je i znojenje, pa je češća hidratacija veoma važna. Osveženje tokom letnjih meseci najbolje je potražiti u kupanju, a stručnjaci svakako prednost daju moru. Plivanje je, naime, jedna od najboljih vrsta vežbanja tokom trudnoće jer blagotvorno deluje na cirkulaciju, jača kičmu i leđne mišiće.

Kupanje u bazenu

Bazeni su uvek pod znakom pitanja zbog načina njihovog održavanja i higijene. Takođe, trudnice su osetljivije na moguće infekcije, pa ginekolozi ipak savetuju izbegavanje bazena. Zbog temperaturnih razlika preporučljivo je izbegavati turska kupatila i saune, a iz higijenskih razloga preporučuje se i izbegavanje džakuzija. Ono na što trudnice svakako treba da obrate pažnju jeste da, bez obzira na visoke letnje temperature, uvek presvuku mokar kupaći kostim kako ne bi došlo do upale mokraćne bešike.

foto: Shutterstock

Sunčanje

Što se sunčanja tiče, treba obratiti pažnju na činjenicu da je koža u trudnoći posebno osetljiva, pa treba koristiti kreme s visokim zaštitnim faktorom. Tokom trudnoće telo proizvodi više estrogena, što uzrokuje pojačanu proizvodnju melanina. Duže izlaganje suncu zato može uzrokovati hiperpigmentacije na licu, to jest trudničku melazmu ili kloazmu.

foto: Shutterstock

Visoke potpetice

Štikle mogu biti problem jer trudnicama često otiču noge, pa visoke pete i uska obuća dodatno otežavaju cirkulaciju. Tokom dana trudnice bi trebalo češće da odmaraju noge i eventualno stave ispod nogu jastuk kako bi se smanjio pritisak. Stručnjaci preporučuju odmor od tri do četiri puta dnevno po 30 minuta.

foto: Shutterstock

Farbanje kose

Iako ne postoje adekvatne studije koje bi pokazale da se kosa ne sme farbati tokom trudnoće, najsigurnije je to učiniti nakon prvog tromesečja, kad su glavni fetalni organi razvijeni. Ono što se može dogoditi jeste da boja kose neće biti kao inače zbog uticaja hormona. Ako ipak želite promenu, razmislite o pramenovima jer tako boja ne dodiruje teme.

Seks

Što se tiče seksualne aktivnosti, dopuštene su kod urednih trudnoća. Stručnjaci ipak savetuju izbegavanje odnosa poslednjih mesec dana jer sperma sadrži prostaglandin, koji može izazvati kontrakcije. Često pitanje odnosi se i na putovanja avionom. Ako nema komplikacija, može se putovati avionom do 36. nedelje trudnoće.

Kurir / E.K.

Foto: Shutterstock

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track