3 pravila za nošenje aparata za ispravljanje zuba
Foto: Shutterstock

ZA lep DEČJI OSMEH Ovo treba da znaju i deca i roditelji

3 pravila za nošenje aparata za ispravljanje zuba

Žena -

Javite se na vreme Zubar će, u zavisnosti od problema koji treba rešiti, proceniti koja vrsta aparatića je najbolja

Kod različitih anomalija, ispadanja zubića zbog karijesa ili povreda kod male dece opcija je često proteza.

foto: Shutterstock

Stručnjaci će roditeljima odmah u startu dati savet koliko mobilni aparat tokom dana i noći treba nositi za određeni rezultat, kao i da nije isključeno da će nakon njegovog nošenja biti potreban i fiksni aparatić za zube. On se obično ne stavlja pre 12. godine, a najčešći razlozi za nošnje su nepravilan raspored zub, razmak među njima, problem sa zagrižajem itd. Prosek nošenja fiksnog aparatića za zube je oko dve godine.

Tržište danas nudi ceo raspon različitih aparata, u suštini se dele na one koji mogu biti sa spoljne i unutrašnje strane zuba. Potom sledi ceo izbor bravica od metalnih, preko onih u boji (za koje tinejdžeri kažu da su „kul“) do takozvanih nevidljivih.

foto: Shutterstock

Objasnite mališanu koliko je higijena važna

Najbolji izbor sigurno je onaj koji odredi stomatolog u zavisnosti od doba deteta, njegove spremnosti za nošenje aparata i problema koji se fiksnim aparatom želi rešiti. Pri njegovom nošenju ipak postoje univerzalna pravila, koja se pre svega odnose na način ponašanja jednom kad dete počne da ga nosi.

foto: Shutterstock

Osim što je potrebna i temeljna higijena usne šupljine u smislu redovnog pranja zuba nakon jela četkicama koje zubar preporuči, preporučuje se konac za zube namenjen upravo za nošenje fiksnog aparata, koji je nešto deblji od običnog konca za zube, kao i ispiranje ostataka hrane oralnim tušem.

Treba izbegavati tvrdu hranu

Dete bi trebalo upozoriti da pripazi na hranu koju jede. Tako su, recimo, zabranjene žvake, bombone i tvrđe namirnice kako ne bi došlo do pucanja bravica na fiksnom aparatu.

Redovne kontrole

Uobičajene stomatološke kontrole su na svakih mesec i po dana, a nakon skidanja fiksnog aparata lečenje nije završeno, nego sledi faza kad zubar postavlja metalni ili plastični „držač“ koji je potrebno nositi u zavisnosti od procene stručnjaka.

foto: Printscreen

Kako održavati higijenu zuba

1. Pripazite na vrstu hrane koju dete jede, izbegavajte tvrdu hranu.

2. Fiksni aparatić i žvakanje žvake nikako ne idu zajedno, a ne preporučuju se ni slatkiši, jer se zbog otežane higijene zubića oni lakše kvare.

3. Oni koji nose aparat higijeni zuba treba da se posvete malo više nego inače. Pranje zuba nakon jela je obavezno!

Foto: Shutterstock

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track