Najnovije vesti

8 STVARI KOJE NUTRICIONISTI NIKAD NE BI JELI! Ako ste mislili da su na spisku ČIPS, KEKS, HLEB i SOKOVI grdno se varate! Jedan namirnica je ZAČIN i smrtno je OPASNA!
Foto: Profimedia

Nije sve tako zdravo!

8 STVARI KOJE NUTRICIONISTI NIKAD NE BI JELI! Ako ste mislili da su na spisku ČIPS, KEKS, HLEB i SOKOVI grdno se varate! Jedan namirnica je ZAČIN i smrtno je OPASNA!

Žena

Svi znaju da čips, keksi, beli hleb i slatki sokovi nisu najpoželjnije namirnice u ishrani, ali postoji hrana za koju mislimo da su dobri za nas, iako to nisu.

Naime, nutricionisti otkrivaju kako ljudi imaju pogrešnu viziju zdrave ishrane, u koju nikako ne spadaju sledećih 8 namirnica

Voćni jogurt Hranjivi mlečni proizvodi po svojoj definiciji ne bi trebalo da budu slatki. Iako je jogurt dobra hrana za telo i probavu, onaj s dodanim šećerom ili voćem to nije. On može biti desert, ali i to bi trebalo biti retko. Zapravo, voćne jogurte i slične proizvode treba doživljavati kao povremenu poslasticu, poput čokolade.

Nutricionisti ističu kako je potrebno čitati deklaracije i izbegavati mlečne proizvode koji sadrže zaslađivače i skrob i bolji je da sami pravite voćne jogurte sa svežim voćem, začinima, ekstraktom vanile i prirodnim jogurtom.

foto: Profimedia

2. Pirinač S nutricionističke strane, beli pirinač manje je korisna za našu prehranu od belog hleba. Ona sadrži ogromne količine ugljenih hidrata koji goje. Ako volite pirinač, bolje je da jedete integralni ili crveni i ne treba jesti maksimalno jednom u dve nedelje. 

foto: Profimedia

3. Peršun Iako je peršun kao začin sam po sebi zdrav, on u jelima može biti štetan - jer može emitovati nitrate i doslovno se pretvoriti u otrov nakon 30 minuta. To se događa ako se svež peršun stavlja u salatu, majonezu ill pavlaku i tako stoji pre posluživanja. Zbog toga nutricionisti savetuju dodavanje peršuna neposredno prije jela, tako da on dalje sadrži sve korisne nutrijente.

foto: Profimedia

4. Gotovi prelivi Da li ste primetili da domaći prelivi imaju posve drugačiji okus od onih kupovnih? Tajna je u pojačivačima okusa, ali i u gomili šećera u njima koja ih čini bombom. Naravno da je proizvođačima jeftinije dodati šećer u umak nego pravi paradajiz, to ih pretvara u nutritivno smeće. Da bi obogatili okus, radije dodajte masline, maslinovo ulje, med, senf, beli luk, biber i slične začine.

foto: Profimedia

5. Sušeno voće i čips Čips od voća postao je sve popularnija grickalica kao nekakva zdravija alternativa, ali to baš i nije istina, kažu nutricionisti. Naime, voćni čips se proizvodi istim postupkom kao i onaj klasični od krompira - pržeći ih u ulju. I ne samo to, već čips od voća može sadržavati jednak broj kalorija, kao i onaj obični. Nažalost, pošto prođe kroz proces proizvodnje, voće izgubi sve ono zdravo u sebi. Slično važi i za sušeno voće kojim se raznim postupcima produljuje vijek trajanja. Osobito treba izbjegavati sušeno voće koje je svijetle boje ili mekano - to znači da je više kemijski obrađeno.

6. Grožđe

Iako zvuči čudno, grožđe nije nutricionistički najbolja namirnica. Naime, budući da je jako slatko tera nas da ga pojedemo mnogo, čime se u telo odjednom unosi ogromna količina voćnog šećera, koji je i dalje šećer. Zbog toga je grožđe dobro kombinovati s drugim namirnicama i jesti u umerenim količinama.

foto: Profimedia

7. Pogrešno pripremljena riba Riba je kao hrana potpuno oslobođena od štetnih masnoća, a bogata onim zdravima poput omega 3 masnim kiselinama. Ipak, naučne studije su pokazale kako tehnike pripreme ribe znatno utiče na njenu nutritivnost - tako su kuvanje u proključaloj  vodi ili na pari i pečenje najbolji način pripreme koji čuva korisne supstance. To ne vredi i za dimljenu ribu, prženu u ulju ili pak mariniranu ribu u ulju sa soli.

foto: Shutterstock

8. Pirinčani kolačići Iako se često preporučuju tokom dijete jer ne sadrže gotovo nikako masnoće i mnogu se jesti umesto hleba,  kolačići zapravo imaju izrazito visok glikemijski indeks. To znači da, nakon što ih pojedemo, osećamo veću glad nego pre, zbog čega naposletku unesemo još više kalorija nego da ih nismo jeli.

foto: Shutterstock

Kurir.rs/express.hr/Foto Profimedia

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...