POBEDILA JE RAK KRVI SA 14 GODINA! Posle škole primetila IZRASLINE na vratu veličine TENISKE LOPTICE, a evo kako se izborila sa OPAKOM BOLEŠĆU (FOTO)
Foto: Printscreen Facebook

DETE RATNIK

POBEDILA JE RAK KRVI SA 14 GODINA! Posle škole primetila IZRASLINE na vratu veličine TENISKE LOPTICE, a evo kako se izborila sa OPAKOM BOLEŠĆU (FOTO)

Žena -

Studentkinji, koja danas ima 22 godine, dijagnostikovan je karcinom krvi kad je imala samo 14 godina. Trenutno pohađa master studije na Oksfordu.

Amelija Braun je mislila da se preforsirala sportom kad je odjednom počela da se oseća umornom, izgubivši i težinu u oktobru 2010. godine.

Ova studentkinja iz Linkolnšira se uplašila tek kad joj je iskočila izraslina na vratu, i ubrzo dostigla veličinu teniske loptice. Doktor opšte prakse joj je rekao da je u pitanju problem otečenih limfnih žlezda u toku zimske sezone.

Budući da je osećala da nešto nije u redu, Amelija je ponovo otišla kod lekara 2011. godine kako bi otišla na skener. Dijagnostikovan joj je četvrti stadijum Hodžkinove bolesti - maligno oboljenje limfocitnog tkiva koje se karakteriše bujanjem Rid-Sternbergovih ćelija, što dovodi do bezbolnog uvećanja lifnog tkiva.

Nakon šest meseci hemioterapije i dve sedmice zračenja, iste godine joj je rečeno da je bolest u potpunosti nestala.

Danas, osam godina posle, Amelija započinje master studije književnosti na Oksfordu, a nada se da će jednog dana završiti i doktorat.

"Pre nego što sam saznala da sam bolesna, bila sam veoma umorna.

Međutim, mnogo sam učila i išla na treninge fudbala i hokeja, pa sam mislila da je zbog toga. Bila je i zima, pa sam verovala da je opravdano što se osećam malaksalo", priseća se Amelija.

Izgubila je i na težini, pa je imala samo 54 kilograma kad joj je bolest dijagnostikovana.

Svrbele su je i ruke i stopala, što je uobičajeni simptom Hodžkinove bolesti.

"Koža mi je bila veoma osetljiva. Prestala sam i da nosim papuče po kući. Uplašila sam se tek kad su mi se na vratu razvile izrasline u obliku teniskih loptica, pa sam otišla kod lekara", ističe Amelija.

Karcinom joj je ustanovljen na vratu, plućima i u grudima. Odmah je krenula sa terapijom. Zbog hemioterapije je izgubila kosu.

"Imala sam 14 godina i naravno da sam se zbog svega uplašila. Nisam se još bila ni fizički razvila, a već sam počela da gubim i kosu. Nisam išla u školu jedan period. Drugari su mi davali beleške sa časova, pa sam ih prepisivala", kaže Amelija.

Novembra 2011. rečeno joj je da je rak prestao da se širi. Išla je na testove svaka tri meseca, pa onda na šest, pa na dve godine, pa na pet godina. Trenutno nije bila na pregledu tri godine.

Uprkos svemu ovome, studentkinja misli pozitivno i ne živi u strahu. Uživa u studijama, ima dečka i druži se sa porodicom i prijateljima.

Kurir.rs/Telegraf/Foto: Printscreen, Facebook

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja