OD MAJKE NEMICE SAM NAUČILA KAKO SE ČISTI! Ovih 5 lekcija će koristiti SVAKOJ domaćici, a čak i one koje kuću održavaju besprekornom KRIJU 1 tajnu!
Foto: Profimedia

iskusna žena

OD MAJKE NEMICE SAM NAUČILA KAKO SE ČISTI! Ovih 5 lekcija će koristiti SVAKOJ domaćici, a čak i one koje kuću održavaju besprekornom KRIJU 1 tajnu!

Žena -

Odrasla sam u urednom domu. Nije to bio ne znam kako uređen prostor, ali je bio besprekorno čist, čak je i ventilator bio bez prašine. Ali naš dom nije bilo lako održavati, pogotovo jer je kuća preko sto godina stara pa je imala sposobnost "stvoriti" prašinu odmah nakon što ste je obrisali. Bez obzira na sve to, ružni podovi od linoleuma (i plavo drvo koje ih je kasnije zamenilo) bili su doslovno dovoljno čisti da se s njih moglo jesti, i to samo zahvaljujući mojoj mami, poreklom Nemici, započela je Džeraldin Kempbel.

"Sećam se pravilnih linija koje bi usisivač napravio, neverovatno čistih podova, blagog mirisa izbeljivača kad bi se otvorio frižider; i osećaja uštirkane posteljine kad bih ušla u krevet. Bilo je slučajeva kad me mamina krutost iritirala - npr. kad sam morala gostima reći da se izuju pred vratima ili kasnije kad sam počela kuvati, kad bih osetila njenu paniku svaki put kad je mast malo poprskala peć ili se brašno prosulo, ali uglavnom sam cenila tu urednost.

Danas i sama volim misliti da kuću održavam prilično čistom i urednom.

Naravno, ne po maminim standardima, ali volim verovati da sam nešto naučila iz njenog, na nemačkom Putzfimmela, ili čišćenja - prisetila se i otkrila pet maminih pravila za čišćenje:

foto: Profimedia

1. Bolje je (i lakše) očistiti pre nego kasnije

Ne sećam se da je moja mama ostavljala nered u kuhinji uveče. Rutina nakon večere bila je sve pospremiti dok sam ja još sedela za kuhinjskim stolom i radila domaći zadatak. Utovarila bi sudove u mašinu za pranje posuđa, očistila i osušila sve radne površine, a ponekad bi i podove brzo pomela.

Kad bismo ujutru sišli, nije bilo tanjira i lonaca koji zatrpavaju sudoperu - samo mašina puna čistog suđa spremnog za doručak.

U mom životu sigurno postoje trenutci kad odem na kafu pre ikakve akcije, ali definitivno se trudim da sve pospremim što pre - pogotovo uveče. Taj nered neće postati bolji preko noći; u stvari, verovatno će ujutro biti gore.

Prvi korak moje majke, i moj, je usredotočiti se i organizovati: sve se događa na kuhinjskom stolu i u kuhinji. Pospremim prvo ostatke koji se pakuju i stavljaju u frižider, ili bacaju. Suđe operem i pobrišem, očistim sudoperu (uključujući slavinu), a ako sam baš ambiciozna u tom trenu, stavim kafu da se samelje da ujutru što pre bude gotova.

2. Dobar usisivač je sve

Tajna održavanja podova čistim, bez obzira jesu li drveni ili betonski, pločice ili parketi, je u tome da ne čuvate prljavštinu. Kad sam odrastala, imali smo provere cipela još na vratima i jedno sam vreme i ja imala taj pristup. Ali psi su to promenili. Ako imate ljubimce, znate da cipele nisu ništa u poređenju sa svim što s njih pada sa dlakom.

Za 30. rođendan tražila sam od roditelja skupi usisivač koji dezinfikuje, ne rasipa prašinu... i jedna je od najskupljih stvari u mom domu. I isplati mi se. Koristim ga za čišćenje svega - podova, podruma, prozora, čak i štednjaka i radnog stola. I moja je prva linija obrane od prljavštine, prašine i pseće dlake.

3. Ne zaboravite očistiti ispod tepiha i iza frižidera

Kao dete sam gledala mamu kako usisava prostirke sa podova u sobi, kupatilu i na kraju kuhinji. Kad bi dovršila sa usisavanjem površina, usisavala bi uglove tepiha.

Ja to ne radim tako detaljno, ali tepih ipak usisam i s gornje i s donje strane.

No znajte da se prljavština sakrije i na mestima na koja možda ne biste pomislili - iza vašeg frižidera, ispod kauča i u hrpi kablova od vaše elektronike.

4. Ponekad se morate spustiti na ruke i kolena

Od gumenih rukavica i četkica za čišćenje, svet čišćenja je prepun alata koji vam omogućavaju da nemate dodir sa prljavštinom.

Osim metle, improvizovanog mop čistača i usisivača, arsenal alata moje majke bio je ograničen na sunđere i krpe. Ali je sve bilo čisto, čak i ako je to značilo spustiti se na kolena da opere tvrdoglavu mrlju s poda.

Da ne budem prenaporna, reći ću još samo da nema ničeg lošeg u čišćenju s rukama s nekim deterdžentom po izboru, uranjanju ruku duboko u vodu s prljavštinom i slično ako su rezultati takvi da ćete biti zadovoljni. Možda je to Nemica u meni, ali kad sam počela paziti na red u svojoj kući, sve je postalo bolje.

5. Nesavršenost je normalna

Izvinjenje majci, ali odaću pomalo prljavu tajnu. U kući je ipak postojala prostorija koja nije bila tako čista i uredna. Reč je o sobi gde smo prali veš koja je uvek bila u stanju haosa: korpe pune belih košulja i crnih majica, čarape, peškiri i kupaći kostimi koji su smrdeli na hlor, sudopera puna rđe koja je bila stara koliko i kuća, napola pune kutije praška za veš.

To je bilo mesto gde moja mama nije bila savršena - i u tome je poruka", zaključila je Džeraldin Kempbel.

foto: Profimedia

Kurir.rs/24sata.hr/Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja