DECA IMAJU PROBLEM DA PREVAZIĐU VELIKU TUGU I STRES, A SVE ZAVISI OD RODITELJA! Oni treba da pomognu mališanima da ne izgube POVERENJE u ljude!
Foto: Profimedia

pazite na najmlađe

DECA IMAJU PROBLEM DA PREVAZIĐU VELIKU TUGU I STRES, A SVE ZAVISI OD RODITELJA! Oni treba da pomognu mališanima da ne izgube POVERENJE u ljude!

Žena -

Troje dece koju je otac odveo u Iran, juče su stigla u Beograd. Posle četiri godine od otmice, deci je omogućeno da se vrate majci. Trinaestogodišnji dečak iz Stare Pazove, koji je u subotu bio otet, stigao je kući. Psiholog Bojana Škorc ističe da su ovakvi događaji veoma stresni za decu i da je veoma važno kako se postave roditelji.

Povratak troje dece u zagrljaj majke nikog nije ostavio ravnodušnim. Njih je otac bez majčine dozvole 2015. godine odveo u Tursku.

foto: Profimedia

Psiholog Bojana Škorc kaže da istraživanja pokazuju da se deca relativno dobro nose sa stresom, ako roditelj može da im pokaže da se sa time izlazi na kraj.

Ističe da roditelji moraju biti pažljivi kada emotivno reaguju, ali da ne treba da glume, već da budu iskreni jer će detetu biti još gore ako oseti da roditelj prikriva neprijatnu situaciju.

"Sve što nam se u životu dešava, ostavlja trajne posledice. Pitanje je samo do koje mere će dete pronaći energiju kasnije u životu da se unormali i drži životne margine koja mu dozvoljava da bude zreo i srećan čovek", kaže Bojana Škorc.

Ističe da je jako česta i teška situacija u kojoj mala deca koja još uvek nisu zrela postanu predmet natezanja između dva roditelja iza kojih stoje čitave dve sukobljene porodice.

"Naši sudovi i naša tradicija nogo češće računa na energiju majke, ali nije uvek tako. Morate znati da kada donosite odluku koja je za dete dalekosežna, uvek nešto i odsečete. To se u dečijim pravima zove najbolji interese. Ne postoji idealan interes, samo najbolji", objašnjava Bojana Škorc.

Ističe da je duboko nepoverenje u ljude, prva posledica koju nosi iskustvo otetog dečaka iz Stare Pazove.

foto: Profimedia

Kurir.rs/RTS/Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja