Najnovije vesti

IZBEGNITE BOLOVE U GRUDIMA TOKOM DOJENJA: Saveti koji će svim majkama biti od VELIKE POMOĆI!
Foto: Shutterstock

Istina

IZBEGNITE BOLOVE U GRUDIMA TOKOM DOJENJA: Saveti koji će svim majkama biti od VELIKE POMOĆI!

Žena

Samo majka zna kakve mogu da budu muke s mlekom i bolnim dojkama.

Sve žene, a naročito prvorotke, složne su u jednoj stvari - ako se preživi prvih nekoliko meseci dojenja, kasnije sve ide kao po loju. Donosimo vam nekoliko saveta koji će vama i vašoj bebi pomoći da se ne mučite prilikom hranjenja.

Prvih dana izbegavajte cuclu

Savršen tajming za početak dojenja je sat vremena nakon porođaja, pošto je beba tada već gladna. Što se tiče cucle, trudite se da njom ne zbunjujete tek rođenu bebu, pa je uvedite u upotrebu nekoliko dana nakon izlaska iz bolnice.

Šta da radite kad vas dojke bole

Sve dok vaše dete sisa, postoji mogućnost da se začepe kanali kroz koje mleko prolazi, pa se u dojkama mogu stvoriti izuzetno bolne kvržice. U tim slučajevima, ma koliko bolno bilo, majke obavezno moraju da masiraju grudi.

Još jedan koristan savet koji bi trebalo da primene jeste da piju čaj od koprive. Ova biljka podstiče proizvodnju mleka, a ako bol prelazi granice izdržljivosti, obavezno treba posetiti lekara. A nije zgoreg poslušati i savete starijih žena koje su se bolova u grudima oslobađale tako što su koristile obloge od svežeg kupusa ili na grudi jednostavno stavljale hladne obloge.

foto: Shutterstock

Da li ima dovoljno mleka

Ovo pitanje postavljaju sve majke jer ne žele da im beba ostane gladna. Međutim, vremenom sve dolazi na svoje mesto i mleka će biti taman toliko da vaša bebica bude sita. Ako vam na jednu dojku curi više mleka, bebu dojte iz one u kojoj ga ima manje da biste mlečne kanale učinili prohodnijim.

Mamina ishrana

Pored toga što treba kvalitetno da se hranite, morate unositi dve do tri litre tečnosti dnevno dok dojite. Postoje i namirnice koje bi trebalo da izbegavate, poput jaja, paradajza, limuna, kupusa i morskih plodova. Kako ne biste imali problema s probavom, zaobiđite mahunarke, ali i kafu, jer se kofein zajedno s majčinim mlekom može naći u bebinom organizmu.

Udobno se smestite

Tek rođenu bebu dojte u sedećem položaju i obavezno joj pridržavajte glavicu. A kada malo poraste i glava joj ojača, možete se opustiti i hraniti je dok ležite.

foto: Shutterstock

Kurir.rs/Foto: Shutterstock

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...