naše žene nasmejane

DANSKE ŽENE BALKANA! 5 dana rade, a šestog se POSVETE SAMO SEBI! Ovo bi SRPKINJE trebalo da nauče od njih!

Žena -

Najbolja zemlja na svetu za žene je Danska, tako bar godinama pokazuju istraživanja. Kada se nađete u takvoj zemlji, gde je sve sređeno, socijalno obezbeđeno, gde ženu ne smete ni krivo pogledati, a dolete sa Balkana, pomalo se nađete u čudu.

I na Balkanu žene se sve više osamostaljuju, pitaju, imaju vremena za sebe, bar kada je reč o mlađima. Međutim, udate žene, zaposlene, sa osnovanom porodicom, decom, ne stižu od obaveza da se jednom sedmično i ili dva puta u mesec dana posvete samo sebi i imaju svoje večeri, kao što rade naše žene u pečelbi.

foto: Kurir

Doktorke Bojana, Ivana i Aleksandra, frizer Milada, Jelena, audiologoped, pravnik Milica, veoma uspešene i poslovne žene, sve supruge i majke, upoznale su se u Danskoj, u Viborgu. Nisu sve došle u isto vreme, ali su se kao žene sa Balkana, iz Srbije, Bosne i Hercegovine i Hrvatske, našle jedna drugoj.

Prilagođavanje u novu sredinu, novi svet nije lako, ali su zato uvek, i kad je teško, jedna drugoj najveće podrške.

Nije im bilo lako da prihvate, kao i da svoje muževe naviknu da je njihova uloga u skadinavskim zemljama drugačija, da kad žene krenu u grad, oni čuvaju decu.

foto: Kurir

Ove mlade i uspešne žene ne propuštaju svoja okupljanja, svaki put je jedna zadužena za organizaciju. Čak iako više ne žive u istom gradu, vreme za njih se mora naći. Prelaze i po nekoliko kilometara, Arhus - Viborg je 65 kilometara, jedno sat vremena vožnje. Čak jednom mesečno se sastanu i sa ženama iz Kopenhagena, koji je čak četiri sata udaljen od Viborga. Još jednoj Milici, doktorki, nimalo ne pada teško da vikend provedu sa svojim devojkama i opuste se i uživaju.

Nije im svako veče isto, idu u bioskop na svetske premijere, pozorište, na neki koncert ili jednostavno neku dobru večeru.

Međutim, prvo se dobro ispričaju, nazdrave dobrim vinom, šampanjcem, prepričaju jedna drugoj šta im se dešava na poslu. Ako nekoj treba pomoć, odmah se dogovore kako da jedna drugoj pomogu, olakšaju.

Tako je Jelena, iako doterana, sređena, našminkana, puna duha, nezadovoljna svojom frizurom, odmah se požalila. Milada je, u čijem salonu su se i okupile, odmah skočila, sela je na stolicu i napravila za pet minuta frizuru. Doktorka Bojana je davala savete i kupila fazone od Milade.

Ono što treba od njih naučiti, jeste da nema zavisti, ljubomore, ogovaranja, zlobe, za takve u njihovom društvu nema mesta. Uvek su tu jedna za drugu! Nije to jedna ili dve prijateljice, tu je cela grupa.

Druga stvar što su njihovi muževi, šta god da se dešava, petak, zamislite petak ostaju kod kuće i bez ikakve polemike čuvaju decu, a žene kad se vrate.

Njihovi osmesi sve govore!

foto: Kurir

Kurir.rs/PDV/Foto Kurir

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track