SPREMA SE NA KRSTOVDAN, A JEDE NA BOGOJAVLJANJE! Domaćice u Srbiji služe ovo jelo u čast krštenja ISUSA HRISTA (RECEPT)
Foto: Profimedia

TRADICIJA

SPREMA SE NA KRSTOVDAN, A JEDE NA BOGOJAVLJANJE! Domaćice u Srbiji služe ovo jelo u čast krštenja ISUSA HRISTA (RECEPT)

Žena -

Pihtije se pripremaju na Krstovdan, kada se inače posti, jedemo ih na Bogojavljanje u čast krštenja Isusa Hrista. One su nezaobilazne i na slavi Sveti Jovan, a u pitanju su pihtije.

A za pihtije vam je potrebno:

  • 3 suve i 3 sveže svinjske nožice
  • 2 para svinjskih ušiju
  • 3 svnjska repa
  • 1 svinjska kolenica
  • 1 teleća noga
  • biber u zrnu
  • so
  • 4 glavice belog luka
foto: Profimedia

Priprema: Sve sastojke lepo očistite i stavite ih u poveći lonac. Začinite ih po ukusu i nalijte oko litar vode. Šporet uključite na tihu vatru i sve sastojke kuvajte do pet sati (zavisi od toga koliko je meso staro). Tokom kuvanja obavezno, s vremena na vreme, sakupljajte masnoću i penu koja se nakupi na površini.

Da su pihtije kuvane znaćete tako što ćete videti da meso samo otpada sa kostiju (podignite jedan komad, pa ako vam meso samo sklizne, pihtije su gotove), a tečnost postaje lepljiva. Tada skinite lonac sa vatre i ostavite sa strane da se prohladi. Ako se mast i dalje skuplja na površini, skinite je.

Prohlađenu smesu, zatim, procedite kroz gusto sito, a meso i kosti ostavite sa strane i iseckajte na željene komade. Iseckano meso, zatim, rasporedite u dublje tanjire, preko naseckajte beli luk i u svaki tanjir nalijte proceđenu tečnost.

Tako pripremljene pihtije ostavite na terasu ili u frižider da se hlade preko noći. Prilikom serviranja pospite ih ljutom alevom paprikom.

foto: Profimedia

Kurir.rs/Žena/Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track