UBI NAS MODERNO VREME! Ovo su NEGATIVNI uticaji tehnologije na naš MOZAK!
Foto: Shutterstock

VIŠE ŠTETE NEGO KORISTI

UBI NAS MODERNO VREME! Ovo su NEGATIVNI uticaji tehnologije na naš MOZAK!

Žena -

Odavno je poznato da tehnologija, uz sve prednosti koje ima, prilično šteti našem mozgu. To su nebrojeno puta dokazali i naučnici, a mi vam otkrivamo neke negativne uticaje o kojima možda nikad niste razmišljali.

1 Psihičke promene

Tehnologija utiče na nas tako što izaziva psihičke promene koje utiču na naš mozak, tvrde psiholozi. Tako nam, na primer, smanjuje moć da maštamo, kao i osećaj za realnost.

2 Utiče na sposobnost čitanja

Pre interneta bilo je mnogo više onih koji su posećivali knjižare i biblioteke i čitali knjige i novine. Danas najpre pročitamo vesti na kompjuteru, i to uglavnom one kraće. Dakle, tehnologija utiče na sposobnost mozga da zadrži pažnju na nečemu što nije sasvim površno.

foto: Profimedia

3 Više paničimo

Tehnologija kao da nas prisiljava da odgovorimo na sve podatke koje primamo, od imejla do poruke na Fejsbuku ili Instagramu. Drugim rečima, kad nismo pored kompjutera ili kad nemamo smartfon u ruci, mnogi od nas imaju osećaj kao da nešto važno propuštaju, što prati veći ili manji osećaj panike.

4 Zanemarujemo društveni život

Još jedan od štetnih uticaja tehnologije jeste to što nas preterano odvaja od ljudi i čini zavisnim, što ometa društveni život i svakodnevne aktivnosti. Iako u današnjem svetu ne možemo bez nje, svakako bi trebalo ograničiti njeno korišćenje.

Živite u realnosti, a ne u virtuelnom svetu Preporuka je da se neradnim danima zaboravi na kompjuter i mobilni, sem ako nije nešto hitno pa baš morate da se javite na telefon. Sve ostalo vam neće nadoknaditi realni život, koji propuštate... A jednom bi vam moglo biti žao što ste dragoceno vreme trošili na nebitne stvari jer to vreme nikada nećete moći da nadoknadite.

foto: Profimedia

Kurir.rs/ Foto: Shutterstock

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track