NA KOJIM SU MANIRIMA KOD DECE INSISTIRALE STARIJE GENERACIJE: Nekad se znalo kako treba da se ponaša
Foto: Shutterstock

Bonton

NA KOJIM SU MANIRIMA KOD DECE INSISTIRALE STARIJE GENERACIJE: Nekad se znalo kako treba da se ponaša

Žena -

Nema opravdanja za nevaspitanje Prisetimo se malo kako su mališani ranije od malih nogu učeni poštovanju i kulturnim gestovima, a taj obrazac ponašanja ostao im je urezan u glavu za sva vremena

„Starije“ generacije danas ne mogu čudom da se načude kako su vaspitani novi mladi naraštaji. Nepristojno ponašanje, rečnik pun psovki, nepoštovanje drugih, bahatost i agresivno ponašanje uzimaju sve više maha. Gde smo to pogrešili? Pre svega u kućnom vaspitanju.

Roditelji od ranog detinjstva svojih potomaka ne pridaju pažnju tome koliko je značajno odmalena ih učiti lepom ponašanju, što im se kasnije na neki način (čak i u odnosu prema njima) vrati kao bumerang.

Evo nekih osnovnih pravila koji su odvajkada važili i kojih bi danas, više nego ikad, roditelji trebalo da se prisete i prenesu ih na svoje potomke.

Zlatno pravilo

Ne radi drugome ono što ne želiš da drugi radi tebi - ovu rečenicu je svako dete slušalo od najranije dobi.

foto: Shutterstock

Molim, hvala i izvinite

„Daj mi“ uopšte nije bila opcija koja se naredbodavno izgovarala roditeljima. Reč „molim“ je bila magična reč koja otvara sva vrata, a „hvala“ je bilo obavezno.

„Izvinite“ je bila reč koja se takođe koristila kada se u nečemu grešilo, a roditelji insistirali na tome da se nauči važnost sve tri navedene reči, kao i na tome da njihova deca znaju kada i zašto se koriste.

Nema svađe s odraslima

Nikad, ali baš ni u jednoj situaciji nije se tolerisala svađa s odraslima, bez obzira ko je bio u pravu, a od „pametovanja“ je decu često od pruta znala malo da boli zadnjica.

Moraš da znaš kada si pogrešio

Ako je neko pogrešio, obavezno je nakon toga tražio oproštaj. Naročito ako je bio u kazni, koja je bila vaspitna mera da se shvatiti gde je napravljen kiks.

Ne prekidaj nikoga dok priča

Kad odrasli pričaju, deca nikada nisu prekidala razgovor, već su čekala da odrasli završe, pa tek onda kad roditelj da dozvolu, kažu šta su hteli. Ako se slučajno to desi, samo jedan prekoran pogled roditelja ih je momentalno ućutkivao.

Laktovima nije mesto na stolu

Na to se uvek gledalo kao na nešto vrlo nepristojno, pogotovo u gostima ili u restoranu. I danas to pravilo važi, ali se, nažalost, mnogo ne poštuje jer neki omladinci za njega nikad nisu ni čuli.

Uvek ustupi mesto starijima

Bilo da se radi o autobusu, vozu, tramvaju, čekaonici bolnice bilo o nekom drugom mestu, starijima, trudnicama i bolesnima uvek treba ustupiti mesto, i to je bilo pravilo koje se bez pogovora poštovalo.

foto: Shutterstock

Nikad se ne hvali

Hvaljenje ili isticanje bogatstva smatralo se nepristojnim. Skromnost se, definitivno, uvek isticala kao vrlina. I danas bi to trebalo da bude tako.

Jedi s pravim priborom

Zna se čime se jede određena hrana i prstima nije bilo mesta u tanjiru.

Foto: Shutterstock

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track