7 SAVETA KOJI ĆE VAM ZNAČAJNO OLAKŠATI SELIDBU SA MALOM DECOM: Svaki savet će vam dobro doći
Foto: Profimedia

7 SAVETA KOJI ĆE VAM ZNAČAJNO OLAKŠATI SELIDBU SA MALOM DECOM: Svaki savet će vam dobro doći

Zabava -

Svaka selidba donosi neke nove promene, nekada su one dobre nekada i nisu, ali svaka promena sa sobom povlači i određeni stres. Bez obzira da li ste kupili nov stan, da li prelazite u drugi iznajmljeni stan po svojoj volji ili ste primorani na selidbu u drugi iznajmljeni stan iz bilo kog razloga, pakovanje i transport nameštaja je ono što vas očekuje.

Ukoliko imate decu, ako je moguće da sami odredite vreme selidbe, savet je da to učinite u mirnijim periodima života mališana, da izbegnete periode velikih promena kao što su privikavanje na nošu, promena vremena spavanja, itd.

Kada već dođe vreme za selidbu sa decom, a nemate ovakav vid iskustva, verujte da će vam svaki savet dobro doći. Ako je mesto vaše selidbe Beograd, mi smo spremili za vas 7 najvažnijih saveta koji će vam sigurno olakšati proces selidbe.

DOBAR PLAN JE VIŠE OD POLA POSLA

Pre svega potrebno je da napravite dobar plan organizacije, što bolje i detaljnije isplanirate ceo proces, sama selidba će vam biti jednostavnija. Proces planiranja selidbe uopšte nije mali posao, to ćete shvatiti kada krenete da planirate jednu po jednu stavku.

Kako bi mogli detaljnije da isplanirate vremenski proces pakovanja, potrebno je da znate ko vam sve može pomoći u tom procesu. Ako nemate koga da zamolite za pomoć, ili jednostavno ne želite nikog da opterećujete vašim problemima, najbolja opcija je da angažujete agenciju koja će vam u svemu pomoći.

Na vreme pripremite kutije za pakovanje, ako ih ne pronađete dovoljno, agencije u većini slučajeva imaju i opciju da sa sobom ponesu kartonske kutije za pakovanje. Procenite koliko vam je vremenski potrebno za kompletno pakovanje, a na osnovu toga isplanirajte kako ćete organizovati to vreme mališanima.

PRIPREMITE DECU ZA SELIDBU - POPRIČAJTE SA NJIMA

Nakon što sve detaljno isplanirate, potrebno je pripremiti decu na promene koje su pred vama. Poznavajući vaše dete odredite koliko dana ranije je najbolje najaviti te promene, da ne bude mnogo rano pa da taj dugačak period loše utiče na njih, a ni previše kasno kako se ne bi previše događaja desilo u kratkom periodu.

Selidbu im predstavite kao neku novu avanturu, budite pozitivni u tim razgovorima i naglasite neke benefite i lepe stvari koje će im se desiti kada promenite sredinu. Kroz razgovor pitajte ih šta misle o samoj selidbi i da li im se dopada ta ideja, kako bi znali kako dalje da se ophodite prema njima.

Posebno naglasite da stvari i rutine koje su imali do sada nećete menjati, i ako se selidba obavlja u istom gradu recite im da će se i dalje družiti sa najboljim drugarima.

OSTAVITI DECU NA ČUVANJE ILI NAĆI POMOĆ ZA PAKOVANJE

Pomoć vam je svakako potrebna, da li ćete pronaći osobu koja će paziti na decu dok vi pakujete stvari ili ćete vi biti sa decom dok radnici za selidbe odrađuju teži deo posla, to ćete sami odlučiti.

U slučaju da imate nekog iz porodice ili prijatelje koji mogu provesti vreme sa decom za vreme pakovanja, imaćete više vremena za pakovanje. Ali ukoliko nemate ili ne želite vi da se umarate pakovanjem, angažujte agenciju za selidbe u Beogradu koja će vam dovesti radnike sa iskustvom i taj posao će odraditi dosta brže nego vi.

PLANIRANJE PAKOVANJA

U većini slučajeva porodice sa decom imaju mnogo stvari i nameštaja koji nose sa sobom u novi dom. To iziskuje dosta vremena za sortiranje i pakovanje, ali potrebno je i znati kako demontirati nameštaj za transport.

Savetujemo da obeležite kartonske kutije za selidbe tako da znate šta se u njima nalazi, to će vam dosta olakšati proces raspakivanja, ali i pronalaženja nekih sitnica koje vam zatrebaju u toku samog pakovanja, ako to traje više dana.

Pakovanje sa decom je malo komplikovanije i potrebno je više planiranja, zato ostavite pakovanje igračaka za kraj jer će vam sigurno trebati, a najbolje je da ih na kraju spakujete kada to deca ne vide jer će možda pomisliti da želite da ih bacite.

Još jedan važan savet za sve mame, odredite jednu torbu koja će biti tokom celog procesa selidbe uz vas, a u kojoj će se nalaziti rezervna odeća, neke od igračaka, potrebna hrana i druge sitnice bez kojih vaše dete ne može.

Nemojte zaboraviti da je nakon pakovanja potrebno počistiti sve za sobom u stanu ali i pomoćnim prostorijama. Proverite sa agencijom da li vrše i uslugu čišćenja podruma i odnošenje šuta.

PRENOS I TRANSPORT NAMEŠTAJA

U celom tom procesu pakovanja i selidbe shvatićete da vam određeni nameštaj neće trebati u novom stanu, ukoliko ne pronađete kupce, određene agencije koje vrše usluge selidbi imaju svoje magacine za skladištenje stvari i robe u kojima možete odložiti sve što vam nije potrebno a nemate gde odložiti.

Ukoliko ste uspeli da organizujete čuvanje mališana i sami odradili ceo proces pakovanja, kada već dođemo do prenošenja paketa, delova nameštaja i prevoz na drugu lokaciju pomoć će vam sigurno biti potrebna.

Pri izboru agencije pronađite onu koja ima veći vozni park sa novijim vozilima, oni će vam ponuditi vozilo koje će biti dovoljno da preveze sve što imate u jednom potezu. A zašto da proverite da li imaju novija vozila? Pa zato što se kod starijih kombija i kamiona često dešavaju kvarovi, a prilikom selidbe sa detetom to je najmanje što želite da vam se desi.

Vreme transporta odredite u odnosu na navike vašeg deteta, tako da ne poremeti vreme kada jedu, kada spavaju, itd. Takođe, budite spremni da će putovanje biti možda duže nego što ste planirali, u zavisnosti od relacije koju trebate preći. Pravite pauze kad god je potrebno i nemojte zaboraviti torbu koju ste pripremili posebno sa svim potrebnim sitnicama.

NEMOJTE ŽURITI SA RASPAKIVANJEM

Znamo da će u stanu biti veliki haos kada vam radnici donesu sve pakete, kada montiraju nameštaj, ali ukoliko odmah krenete sa otvaranjem kutija i raspakivanjem napravićete još veći haos. S obzirom da ćete svaku kutiju dobro obeležiti, znaćete gde možete pronaći sve što vam je potrebno.

Neko vreme posvetite deci, pružite im pažnju i odvedite u šetnju kako bi upoznali nov kraj, to će im skrenuti misli a i dodatno umoriti, tako da mogu mirno da spavaju.

Trik koji uvek upali prilikom opremanja i renovniranja je svakako da ih uključite u ceo taj proces, dozvolite im da biraju boju u koju ćete okrečiti njihovu sobu, neka oni odaberu mesta gde će stajati igračke, itd. Tako će kreirati svoj novi kutak i lakše se prilagoditi.

BUDITE POZITIVNI U PRISUSTVU DETETA

Morate razumeti decu da je to za njih velika promena, da će im trebati neko vreme da se prilagode, kao i vama. Zato se više nego ikada potrudite da sakrijete nervozu, da budete pozitivni u njihovom prisustvu i posvetite im više vremena nego inače.

Kako bi što pre osetili toplinu novog doma, nemojte kvariti porodične rituale na koje su navikli. Takođe, bez obzira da li brzo našli nove drugare nemojte im uskratiti druženje sa drugarima iz starog kraja.

(Promo)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track