Najnovije vesti

Strah od zaraze

IGOR 3 DANA U IZOLACIJI NA NEVEROVATNOM MESTU! Vratio sam se iz Italije, komšije me izbacili iz KUĆE i evo gde sam SAD

Žena
12:07h

Igor Smiljanić iz Splita našao se u neverovatnoj situaciji jer je već treći dan u samoizolaciji u sopstvenom vozilu.

Igor radi kao vozač turističkih autobusa. Poslom je otišao u Italiju par dana pre nego što je ta zemlja proglašena "crvenom zonom" i u Veneciji je preuzeo pun autobus turista, potom ih vozio kroz Italiju, prešao sa njima u Austriju odakle bi putnici po planu produžili dalje kućama, a tada je već u Italiji bio proglašen karantin.

Igor je sa praznim autobusom krenuo ka Splitu. Dolazi na granični prelaz na Macelj u nedelju oko 18 sati. Na granici nema sanitarnog inspektora i nije mu dodeljeno rešenje o samoizolaciji, kako kaže, silom prilika.

- Znao sam i sam koji su koraci predamnom i bio sam svestan da moram u samoizolaciju - priča ovaj vozač za Slobodnu Dalmaciju.

Tu noć rešio je da prespava u autobusu, na odmorištu Draganić. Kaže da se smrzao kao nikad, a u ponedeljak kreće ka Splitu. Vožnja je trajala pet sati. Nazvao je dežurnu epidemiološku službu u Splitu.

- Jako ljubazna gospođa mi je nakon cele priče, a kazao sam precizno koje datume sam bio gde, rekla da ako ne osećam simptome da me ne može poslati u karantin, jer je protokol takav. Dakle, protokol kaže da u karantin idu samo oni naši državljani koji imaju simptome ili, po sili zakona, svi strani državljani, iako nemaju simptome – prepričava razgovor.

Sad već nije znao gde bi sa sobom. Kući ne sme, kako virus, ako ga ima, ne bi preneo ženi i deci.

foto: Printscreen/Facebook

Prijatelj mu je ponudio svoju kuću na selu u Šibensko-kninskoj županiji. Igorova supruga priprema vozilo, puni ga namirnicama, posteljinom, sredstvima za dezinfekciju i ostavlja, s ključem u bravi, vozilo pred garažom gde Igor mora da doveze autobus. Nema susreta niti zagrljaja.

- Preuzeo sam auto i odvezao sam se u tu prijateljevu kuću, gde su me komšije videle kako otvaram kapiju. Bili su udaljeni najmanje sto metara od mene, a ja na licu imam masku! Nakon toga kreće pakao – prijatelja besne komšije zovu, prete mu, pitaju da li je normalan, da je doveo virus u selo - dan nakon Igor je još uvek zgrožen ponašanjem i neznanjem naroda.

Prespavao je u toj kući, ujutro je dezinfikovao i napustio je, da ne stvara prijatelju dodatne probleme, a potom je preko turističke aplikacije bukirao kuću nedaleko od spornog sela, na trinaest dana. U razgovoru s vlasnikom objekta jasno je kazao kako mu kuća treba za samoizolaciju. Vlasnik nakon toga dolazi u sukob s rođenim ocem - jer stariji gospodin, poput komšija o kojima je malopre bilo reči - ne želi potencijalnog nositelja korona virusa u svoja četiri zida.

- I evo me, 48 sati nakon ulaska u Hrvatsku ja sam u autu!

Kako se sve na kraju obično reši - tako je doneta porodična odluka da se Igor ipak vrati u svoj dom, a supruga s decom prije toga iseli kod prijatelja.

- Nema me, nenaspavan sam, nervozan - priznaje.

Kurir.rs/Slobodna Dalmacija

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...