DOMAĆICE, SPREMITE SE ZA MLADENCE: Evo zašto je važno da spremite baš 40 kolačića i obavezno ih prelite ovim! RECEPT
Foto: Pritnscreen

Slava mladenaca

DOMAĆICE, SPREMITE SE ZA MLADENCE: Evo zašto je važno da spremite baš 40 kolačića i obavezno ih prelite ovim! RECEPT

Žena -

Pravoslavna crkva i njeni vernici 22. marta praznuju uspomenu na stradanje četrdeset Mučenika Sevastijskih, koji su za Hristovu veru postradali 320. godine. Praznik se obeležava u hramovima Srpske pravoslavne crkve i u domovima mladih bračnih parova koji praznuju Mladence, jer su stradalnici bili mladići, pa je taj dan povezan sa prastarim običajem darivanja mladih bračnih parova, onih koji su se venčali od prethodnih Mladenaca.

Ovaj dan posvećen je mladencima i zbog venaca kojima su mučenici venčani ljubavlju Hristovom. I na venčanjima u crkvi, na glave mladih supružnika, stavljaju se venci, koji imaju trostruku simboliku: venci carski - svaki je čovek car u svom mikrokosmosu, svojoj kući, venci mučenički, jer u braku treba podnositi žrtve i venci besmrtne slave u Carstvu Hristovom.

Ovim se ukazuje na to da supružnici treba da budu jedan drugom verni, kao što su Sevastijski mladenci bili verni Hristu i da tu vernost i ljubav nikakvo iskušenje ne može i ne sme da savlada.

Kako se prave Mladenčići?

Potrebno je:

1/2 kg mekog brašna

1 sveži kvasac

1 kašičica šećera

1 kašičica soli

2 dl tople vode

0,5 dl ulja

2 kašika šećer

kora od narandže izrendana

med

suvo

grožđe ili karanfilić

Priprema

Umesiti glatko testo od brašna, vode, kvasca, šećera, ulja, narandžine korice i

soli. Umešeno testo ostaviti na toplom da odstoji pola sata da naraste.

Odmoreno testo premesiti, rastanjiti ga na debljinu od 0,5 cm, pa čašom ili modlom vaditi i napraviti 40 kolačića - mladenčića (zbog običaja i tradicije, a u sećanje na Četrdeset mučenika). Jako je važno da bude tačno četrdeset kolačića (mladenčića), pa ako vam preostane testa, zadnji kolačić napravite da bude veći.

Kolačiće izbockati na nekoliko mesta rascvetanom grančicom neke voćke ili grančicom bosiljka, poređati ih u pleh i pustiti da malo nadođu. Mladenčiće peći 20 minuta i tako još tople premazati medom.

Po želji, radi dekoracije, možete u sredinu staviti zrno suvog grožđa ili karanfilić.

foto: Primntscreen

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track