MLADENCI SU PRAZNIK SA MNOGO OBIČAJA! Za srećan brak i blagostanje uradite OVO
Foto: Printscreen

Pravoslavni običaji

MLADENCI SU PRAZNIK SA MNOGO OBIČAJA! Za srećan brak i blagostanje uradite OVO

Žena -

Mladenci praznik obeležavaju mladi koji su u prvoj godini braka. Na ovaj dan žene ustaju rano i mese četrdeset kolačića, koji se nazivaju mladenčići, i simbolizuju dug, srećan i sladak život.

Mladenčići se premazuju medom, domaćice ih nude deci i svima koji dođu u kuću pre podne.Na taj dan mladenci u svoj dom primaju goste, koji im donose poklone, a mlade domaćice pokazuju svoje umeće i spretnost.

Na ovaj dan se proslavljaju Mladenci, jer su stradalnici bili mladići, pa je taj dan povezan sa prastarim običajem darivanja mladih bračnih parova, onih koji su se venčali od prethodnih Mladenaca do tada.

Ovaj dan je posvećen njima i zbog venaca kojima su mučenici ovenčani (venčani) ljubavlju Hristovom. Jer i na venčanjima (ovenčanjima) u crkvi, na glave mladih supružnika (mladenaca), se stavljaju venci, koji imaju trostruku simboliku: venci carski-svaki je čovek car u svom mikrokosmosu, svojoj kući; venci mučenički, jer u braku treba podnositi žrtve; i venci besmrtne slave u Carstvu Hristovom.

foto: Profimedia

Ovim se ukazuje na to da supružnici treba da budu jedan drugom verni, kao što su sevastijski mladenci bili verni Hristu i da tu vernost i ljubav nikakvo iskušenje ne može i ne sme da savlada.

Mladenci uvek padaju u vreme posta, tako da i hrana koja se sprema toga dana mora biti posna zbog zdravlja i napretka dece mladih supružnika. Mladenci su, inače, posvećeni uspomeni na stradanje Svetih četrdeset vojnika, koji su 320. godine, za vreme cara Likinija prešli u hrišćanstvo, uprkos izričitoj carevoj zabrani. Ovaj praznik je u crkvenom kalendaru obeležen crnim slovom. Zato, ne bi trebalo raditi u polju, ali ni kućne poslove. Jedino je dozvoljeno i opravdano da mlada spremi kolačiće “Mladenčiće” za zdravlje, sreću i ljubav.

Kolačići mogu biti kružnog oblika, ali i u obliku noža, makaza, sablje, ovce, pileta. Stariji tvrde da pre Mladenaca nije dobro jesti ništa što je izniklo posle nove godine. Na Mladence je dobro jesti med, kuvanu koprivu i zelje da bi se očistila krv.

Budući da je vanredno stanje i epidemija koronavirusa, slavlje i pravljenje ručka za rodbinu, odgodite za lepša vremena. Pridržavajte se uredbama vlade i na ovaj dan i ne slavite kao drugu svadbu, budući da je to još jedan običaj,

foto: Profimedia

Kurir.rs/Opanak

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track