SIMBOL SVEČANE VASKRŠNJE TRPEZE! Ovo bi trebalo da se nađe na vašom stolu, a evo ZAŠTO je to važno
Foto: Profimedia

Simboli vaskrsa

SIMBOL SVEČANE VASKRŠNJE TRPEZE! Ovo bi trebalo da se nađe na vašom stolu, a evo ZAŠTO je to važno

Žena -

Na Vaskrs se pozdravlja: Hristos vaskrse! i Vaistinu vaskrse! Pozdrav je uobičajen sve do Spasovdana.

Kada ukućani čestitaju jedni drugima Vaskrs seda se za svečano postavljenu trpezu, a na njoj treba da budu:

1. Med

Med simbolizuje apostole. Svi oni kao pčele Hristove raznosili su med Jevanđelja po raznim krajevima stradajući radi ljubavi Hristove i svi se preseliše u večno carstvo.

foto: Profimedia

2. Jagnjetina

Jagnje simboliše samog Gospoda, rođenog u staji među jaganjcima, gonjenog od ljudi vučje ćudi. On je žrtveno jagnje koje je trpeljivo podnelo muke i smrt, i pobedonosno jagnje koje je Božje, na prestolu nebeskom.

foto: Shutterstock

3. Goveđe meso

Čovek (mudrost), lav (hrabrost), vo (pravda) i orao (čistota) četiri su simbolične životinje koje su u vizijama videli prorok Jezekil i sv. apostol Jovan Bogoslov, kako stoje pred prestolom Svevišnjega. Vo je bila žrtvena životinja, koja se prinosila za pokajanje grehova i zbog pravde. Na svečanom uskršnjem ručku nema jela od svinjskog mesa, zato što su u hrišanstvu svinja i pas simbol upornih nevernika, tvrdih i okorelih.

foto: Profimedia

4. Farbana jaja

Za proslavljanje Uskrsa vežu se brojni simboli i običaji koji variraju od zemlje do zemlje, a zajedničko im je ukrašavanje i farbanje jaja. Bojena jaja jesu simbol Uskrsa, mada su prehršćanski običaj. Ovaj simbol prolećnog buđenja izvora života postoji i u jevrejskoj religiji.Uskršnja šarena jaja bila su simbol izmirenja. Tako su osobe darujući druge jajima prećutno tražile oproštaj ili su ga davale. Prema verovanjima, bojeno uskršnje jaje trebalo bi da nas zaštiti od zlih sila. Zbog toga se ljuska od tih jaja mlela i bacala na polja, oranice i stavljala u staje.

foto: Kurir, Kurir

5. Hleb

Na stolu moraju da budu hleb, so, vino i riba. Sve namirnice koje služe za pripremu prazničnih specijaliteta imaju duboku simboliku. Hleb simboliše samog Gospoda Isusa: "Ja sam hleb života". (Jov. 6, 48). Tako je rekao Gospod Isus gladnome ljudskom rodu.

foto: Shutterstock

6. Kvasac

Kvasac je simbol nebeskog carstva "jer od malog grumena kvasca, svo testo uskisne". Zato se uskršnji kolač obavezno pravi sa kvascem.

foto: Shutterstock

7. Grožđe, smokve, čičak i trnje

Grožđe, smokve, čičak i trnje su simboli dobrih i zlih ljudi.

foto: Pofimedia

8. Riba

Riba je simbol svih ljudi. Lovljenje ribe označava lovljenje duša ljudskih za carstvo Božje.

foto: Profimedia

9. So

So ukazuje na pravog hrišćanina, koji i druge usmerava ka dobrom. Duša usoljena naukom Hristovom ne podleže kvareći se, a uz to pomaže i bližnjima da se održe i ne pokvare.

foto: Shutterstock

10. Čokot (vino)

Pretvaranje vode u vino simboliše čudesno pretvaranje zemnoga čoveka u nebeskog. Čokot je simbol Hrista, a loza simbol sledbenika Hristovih.

foto: profimedia

kurir.rs/magicnobilje

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track