Najnovije vesti

OSMISLITE RADNI KUTAK U SVOM DOMU! Greške koje pravimo kad radimo od kuće!
Foto: Shutterstock

NE OPUŠTAJTE SE PREVIŠE

OSMISLITE RADNI KUTAK U SVOM DOMU! Greške koje pravimo kad radimo od kuće!

Žena

Sastavite plan i držite ga se Obavljanje posla iz stana može biti pravi blagoslov, ali samo ako se organizujete kako treba

Jedan eksperiment pokazao je da zaposleni koji rade od kuće mogu biti produktivniji i zadovoljniji od svojih kolega koje rade u kancelariji.

Ipak, veliki broj onih koji rade od kuće kažu da se često osećaju pomalo letargično, usamljeno i izolovano jer se više ne osećaju kao da su deo zajednice.

Evo kako to da rešite dok se stvari zbog pandemije ne dovedu u normalu...

Nema pravila oblačenja

Iako svi volimo da ceo dan provodimo u pidžami, to ipak nije dobro. Dokazano je da odeća koju nosimo utiče na naše raspoloženje. Kad radite od kuće, pametnije je da budete u opuštenijoj varijanti i da ne ostajete u pidžami sve vreme jer to čini da se osećamo lenjo, opušteno i nemotivisano.

foto: Shutterstock

To je pravi posao

Iako ukućani vaš rad od kuće mogu shvatiti neozbiljno, svojim radnim zadacima morate dati prednost. Razgovarajte s njima (naročito s decom) i objasnite im da je to pravi posao i da, kao kad ga radite van kuće, na isti način morate da završite zadatke i ispoštujete rokove. Druženje s prijateljima ostavite za vikend a radne dane posle 16 sati za porodicu.

foto: Shutterstock

Nemate normalan raspored

Rad od kuće vas poprilično može ulenjiti. Ležete i ustajete kad hoćete, nemate normalne obroke i ne pravite pauze. Takav život na početku može da bude zanimljiv, ali ubrzo ćete primetiti da će produktivnost početi da se smanjuje i nećete se osećati dobro ni psihički ni fizički. Zdrava ishrana, spavanje i kretanje važno je kako za vaše zdravlje, tako i za uspeh. Zato morate imati svoju rutinu i biti svoj najbolji šef. Napravite raspored koji će vam omogućiti da lagano i bez stresa odradite posao u prednostima fleksibilnog radnog vremena.  

Mešanje poslovnog i privatnog vremena

Radeći iz stana, ljudi se često osećaju iscrpljeno jer imaju osećaj da rade non-stop. Zbog toga je važno napraviti razliku između poslovnog i privatnog vremena. Posle radnog vremena zaboravite na posao koji je ostao za sutra, ne čitajte mejlove i ne dozvolite da išta kvari vaše dragoceno slobodno vreme. Jednostavno, morate napraviti zdravu granicu između poslovnog i privatnog.

Pad u kolotečinu

Rad od kuće vremenom može postati dosadan pa, iako ste zaljubljeni u svoj posao, imaćete utisak da stalno radite jedno te isto. Zato promenite neke sitnice ulepšavanjem stola buketom cveća ili tihom muzikom koja vam neće odvraćati pažnju, to će vas opustiti i dan učiniti koliko-toliko lepšim.

Nemate valjan radni sto

Ako često radite iz kreveta, takav način rada može biti dugoročno štetan. Imaćete nedostatak produktivnosti i probleme sa spavanjem. Zbog toga organizujte lep radni kutak (sto) na kojem ćete imati sve što vam treba. I obavezno ga svaki dan očistite.

foto: Shutterstock

Zaboravljate na fizičku aktivnost

Prosečni kancelarijski radnik, logično, napravi više koraka od onih koji rade iz svog doma. Ako već većinu dana provodite kod kuće, a jedine šetnje su vam na relaciji spavaća soba - kupatilo - šporet - trpezarijski ili radni sto, s povremenim pauzama u kupatilu, verovatno ćete vrlo brzo dostići minimum snage. Iako možda niste ljubitelj treninga, šetajte što više - pre i nakon posla i pred spavanje (ukoliko nije policijski čas). Prve dve šetnje mogu biti kratke, a za večernji termin ostavite dugu šetnju, od bar sat vremena.

Foto: Shutterstock  

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...