NAPRAVITE DOMAĆE JABUKOVO SIRĆE SAMO OD KORE! A evo kako treba da ga PIJETE da skinete kilograme i očistet KRV! RECEPT
Foto: Profimedia

za dobro zdravlje

NAPRAVITE DOMAĆE JABUKOVO SIRĆE SAMO OD KORE! A evo kako treba da ga PIJETE da skinete kilograme i očistet KRV! RECEPT

Žena -

Jabukovo sirće se pravo vrlo jednostavno, a dobićete domaće sirće i to od onoga što inače bacate u smeće.

Jabuke dobro operite pre nego što ih ogulite. Koru i sve druge ostatke stavite u kesice i zamrznite. Fino jabukovo sirće možete napraviti i od celih jabuka, samo ih naseckajte i slijedite istu proceduru.

Postupak: U teglu stavite ostatke jabuka pa prelijte vodom u koju ste stavili šećer. Na litar vode se stavi otprilike trećina šoljice šećera. Teglu prekrijte prozračnim komadom tkanine, učvrstite gumicom i čekajte.

Nakon otprilike nedelju dana tečnost postaje tamnija. Tada je procedite i vratite u teglu pa opet prekrijte prozračnom krpicom. Opet ostavite nekih tri do četiri nedelje. Znaćete da je jabukovo sirće gotovo kada se pojave mehurići u tečnosti. Čuva se na hladnom mestu.

foto: Shutterstock

Jabukovo sirće pomaže u regulisanju šećera u krvi kod dijabetičara, čisti kožu i vraća joj sjaj, efikasan je za zdravlje kostiju i zglobova, podstiče probavu, snižava krvni pritisak, holesterol, otklanja glavobolju i još mnogo toga, ali ono po čemu je ovaj napitak možda najpoznatiji, jeste uticaj na topljenje masnih naslaga.

Sirćetna kiselina ubrzava probavu i varenje proteina koji su važni u izgradnji i funkcionasanju hormona rasta koji je veoma značajan za brzinu metabolizma. Tako ovaj napitak ubrzava i proces sagorevanja kalorija i masnih naslaga. Beta-karoten, koji se nalazi u jabukovom sirćetu, takođe potpomaže razlaganje masnoća.

Ukoliko želite da oslabite, preporuka je da tri puta dnevno uzimate kašičicu, dve ovog sirćeta sa čašom vode. Prve rezultate trebalo bi da vidite nakon dve do tri nedelje, a posle dva meseca već značajniji gubitak kilograma.

Naravno, pod uslovom da ste na izbalansiranom, zdravom režimu ishrane. Samo jabukovo sirće bez adekvatnog jelovnika ne može mnogo da učini.

Međutim, postoji još nekoliko pravila kad je reč o uzimanju ovog napitka u svrhu topljenja masnih naslaga, a za koja većina ne zna.

- Jabukovo sirće se pije odmah posle obroka, i to 1-2 kašičice u pola ili celoj čaši vode.

- Za bolje i brže rezultate, preporuka je da umesto hladne vode koristite mlaku (nikako vruću), jer ona utiče na ubrzavanje metabolizma.

- Lekari preporučuju da se pije na slamčicu, jer iako razblažena, kiselina može oštetiti zubnu gleđ ako se unosi duže vremena.

foto: Profimedia

kurir.rs/24sata.hr

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track