MALE TAJNE VELIKIH MAJSTORA: Otkrivamo kako da spremite savršenu slatku zimnicu
Foto: Promo

MALE TAJNE VELIKIH MAJSTORA: Otkrivamo kako da spremite savršenu slatku zimnicu

Žena -

Sačuvajte slatku svežinu letnjeg voća za zimske dane!

Bilo da za vaše ukućane želite da pripremite džem, pekmez ili marmeladu, sigurno je da će ova vrsta ukusne zimnice biti odličan dodatak rolatima, štrudlama ili palačinkama. Saveti kako da vam slatka zimnica “uspe” uglavnom se nasleđuju i prenose s kolena na koleno, od baki i majki ćerkama. Mi smo se potrudili da pronađemo još neke koje će vam, nadamo se, koristiti.

Tajna dobrog džema

Kraj leta vreme je rezervisano za kuvanje voća, i skladištenje u čvrsto zatvorene tegle.

Najpre, ono što svaka domaćica dobro zna jeste da je važno da posuđe koje koristite tokom spemnanja (lonci, šerpe, tegle) bude besprekorno čisto kako bi se sprečilo razvijanje bakterija i buđi.

Druga bitna stvar jeste da voće koje koristite za preradu bude kvalitetno i bez oštećenja, po mogućstvu neprskano. Važno je da voće nije prezrelo, jer tada počinje da gubi pektin i kiselost koja je od velikog značaja za dobar džem.

Treća - Pektinom su bogate šljive, jabuke, dunje, agrumi, dok kajsije, kupine i maline, imaju manje pektina, pa je pri njihovom ukuvavanju potrebno više šećera. Ako pripremate zimnicu od voća koje nema dovoljno pektina, dodajte jabuke ili šljive kako bi se pekmez zgusnuo. Ne brinite, to neće uticati na sam ukus.

Pet saveta koje morate znati

Da bi vaša slatka zimnica bila još ukusnija, evo i nekoliko saveta za pripremu:

  1. Predugim kuvanjem namirnice gube hranljive sastojke.
  2. Limunov sok i Sunoko šećer pomažu zgušnjavanju džema i slatka, a dodatkom vode se razređuju.
  3. Vitamin C (u šumećim tabletama) možete izdrobiti i njime posuti za svetlo voće (bele trešnje). Tako će ono zadržati svoju boju i neće pocrneti.
  4. Da sprečite pucanje tegli pri punjenju vrućim sadržajem, pod tegle stavite vlažnu tkaninu, na primer kuhinjsku krpu.
  5. Poklopce, čepove i rub tegle ili flaše pre punjenja prebrišite alkoholom, a hermetički zatvorene tegle čuvajte na tamnom mestu, gde mogu da traju i do nekoliko godina.

Veliki broj ukusnih slatkih recepata za predstojeću zimnicu možete videti i na Sunoko šećer strani:

I ne zaboravite, ako se i desi da vaš džem ili marmelada ne ispadne iz prvog puta kako ste očekivali, zapamtite da će se sigurno iskoristiti. Retki džemovi mogu služiti kao preliv za sladoled, a previše gusti kao glazura za tortu.

Mi smo za vas izdvojili jednostavan i brz recept – ukusni sok od kajsije:

Tradicionalno posluženje

Ništa slađe od slatka

Običaj iz srpske tradicije koji se u mnogim krajevima zadržao i do današnjih dana jeste dočekivanje gostiju i pokazivanje dobrodošlice uz slatko i vodu.

Ovim se iskazuje tradicionalna srpska gostoprimljivost, ali se ujedno i vidi koliko je umeće domaćice. Svaka vešta domaćica će vam reći dve najvažnije stvari prilikom spremanja slatka. Jedno je da ne mešate nakon što ste dodali voće, već šerpu samo treba protresti/prodrmati kako bi voće ostalo kompaktno. Drugo, da obavezno skidate penu da vam se slatko ne bi brzo nakon sipanja u tegle pokvarilo.

(Promo - tekst / Foto: Promo)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track