Najnovije vesti

IMATE BORE NA OVOM DELU LICA?! To može biti znak za ozbiljan zdravstveni problem! ODMAH KOD DOKTORA!
Foto: Profimedia

Istraživanje

IMATE BORE NA OVOM DELU LICA?! To može biti znak za ozbiljan zdravstveni problem! ODMAH KOD DOKTORA!

Žena

Istraživanjem je dokazano da bore na ovom delu lica mogu da budu prvi znak upozorenja za opaku bolest.

Rezultati istraživanja, koje su sproveli francuski naučnici Univerzitetskog medicinskog centra u Tuluzu, ukazuju na to da bore na gornjem delu lica, a najpre na čelu, mogu upozoriti na potencijalne probleme sa srcem i krvnim sudovima. Naučnici tvrde da se na osnovu nečijeg izgleda može dosta toga zaključiti o njegovom zdravlju.

"Proučavali smo bore na čelu jer su one tako jednostavne i vrlo uočljive", kaže autorka studije Jolanda Eskvirol. Ona ističe da naborano čelo može da ima veze sa smanjenjem elastičnosti arterija zbog nakupljanja naslaga na njihovim zidovima.

"Budući da su krvni sudovi na čelu veoma mali, oni su osetljiviji na skupljanje, što znači da bi to mogao biti rani znak preranog starenja i problema sa krvnim sudovima i srcem", objašnjava ona.

Istraživanje je rađeno 20 godina, a u njemu je učestvovalo 3.200 odraslih zdravih osoba koje su imale 32, 42, 52 i 62 godine kada je istraživanje počelo. Budući da je ovo prvi put da su bolesti srca i krvnih sudova dovedene u vezu sa borama, neophodna su dalja istaživanja.

foto: Profimedia

kurir.rs/stil

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...