BANANE, KEČAP, ČAJ I OSTALO ŠTO IMATE U KUHINIJI: Nećete verovati šta sve NAMIRNICE mogu da očiste! Bez MUKE!
Foto: Profimedia

PROBAJTE

BANANE, KEČAP, ČAJ I OSTALO ŠTO IMATE U KUHINIJI: Nećete verovati šta sve NAMIRNICE mogu da očiste! Bez MUKE!

Žena -

Kućna sredstva za čišćenje potencijalno su toksična i štete vašem zdravlju.

Srećom, lako ih možete zameniti sigurnijim, ekološki prihvatljivijim opcijama koje stvarno rade svoj posao.

1. Banane

Od banana možete napraviti zamku za voćne mušice. Stavite staru bananu i sapun za posuđe unutar tegle. Zatim uvijte list papira u oblik levka i zalepite ga trakom tako da održava strukturu te ga dodajte u otvor tegle. Slatki miris banane privući će muve, a levak i sapun otežaće im povratak iz tegle.

foto: Profimedia

2. Gazirana voda

Ovo popularno piće je izvrsno prirodno sredstvo za čišćenje. Isprskajte ga preko ogledala u kupaonici, a zatim obrišite sunđerom. Takođe je možete koristiti i za čišćenje nakita, radne površine ili uklanjanje mrlja s odeće.

3. Pirinač

Ako imate boce ili vaze nepravilnog oblika koje je teško očistiti, riža može poslužiti kao savršeno sredstvo za ribanje. Upotrebite sirov, nekuvan pirinač i malo sapunice da biste došli do područja koja se teško mogu očistiti. Sve što treba je da stavite ovu smesu u vazu i vrtite je.

4. Oguljeni krompir

Kamin ćete najlakše očistiti ako u njemu izgori malo kora krompira. Neka se kore suše do 48 sati, jer vlažne kore nisu korisne za ovaj način čišćenja. Korice krompira rasporedite na lim za pečenje kako bi ostale ravne. Dok izgaraju istiskivaće ostatke izgorelog drveta iz vašeg dimnjaka.

foto: Profimedia

5. Limun

Mešavina limunovog soka, kore i vode može se koristiti za čišćenje mikrotalasne. Stavite nepokrivenu posudu unutra i postavite je na visoku temperaturu 3 minuta. Ostavite vrata neko vreme zatvorena kako para ne bi mogla izaći. Na kraju, mikrotalasnu obrišite čistim peškirom.

6. Grejpfrut

Jedan veliki grejpfrut i malo himalajske soli služi kao ekološki prihvatljivi alat zbog kojeg vaša kada može izgledati kao nova. Prerežite grejp na pola i pospite ga solju. Namočite kadu, pospite preostalu so po dnu i ribajte grejp po kadi.

7. Kečap

Može učiniti vaše lonce s bakarnim dnom sjajnim. Nanesite malo kečapa na lonce, ostavite da deluje neko vreme, a zatim obrišite i isperite. Isti postupak se može koristiti i za čišćenje nerđajućeg čelika.

foto: Profimedia

8. Luk

Korištenje luka jednostavan je način čišćenja roštilja bez ikakvih hemikalija. Stavite prepolovljeni luk na žicu za pečenje i trljajte ga o rešetku. Ovo će lako ukloniti prljavštinu i masnoću bez puno napora.

9. Čaj

Crni čaj može se koristiti za čišćenje i dodavanje sjaja podovima od tvrdog drva. Ulijte malo čaja u kantu s vodom za čišćenje poda i pustite da se ohladi. Taninska kiselina u čaju pomoći će u čišćenju podova od tvrdog drva, ali ga ne bi trebalo koristiti za brisanje podova od laminata.

foto: Profimedia

Kurir.rs/K.Đ/BrightSide

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track