ZLATNI KAVEZ ILI ZATVOR?

RUČAK U RERNI, VEŠ U MAŠINI, DECA OKO VRATA! DOKAZANO: Balkanci NE VOLE finansijski moćne žene (KURIR TELEVIZIJA)

Žena -

Problem muško-ženskih odnosa skoro uvek je obostran. Živimo u vremenu u kom je sačuvati brak i porodicu, jedan od najtežih izazova. Bilo da ga više zarađuju žene ili muškarci u braku, novac je postao tačka spoticanja, kažu stručnjaci.

Ručak u rerni, veš u mašini, deca oko vrata, ovako otprilike izgleda svakodnevica gotovo svake domaćice. Smilja je diplomirani ekonomista, majka dvoje dece. Njen suprug zarađuje i više nego dovoljno, a uloga domaćice i majke je opcija koja nju čini srećnom.

-Ja svojoj porodici mnogo više koristim ako sam kod kuće, nego kad bih radila. Najvažnije mi je da nisam zatvorena osam sati dnevno u kancelariji, a na ovaj način moja deca i ja možemo da organizujemo dan kako god to nama odgovoara.

Bilo da je žena izabrala da sedi kod kuce i čuva decu jer muz dovoljno zarađuje ili joj on brani da zaradi van kuće, ona je svakako finansijski obezbedjena , ali veoma cesto zavisna i nesrećna, kazu strucnjaci.

Radmila Vulić Bojović psiholog i porodični psihoterapeut objasnila je da je u ovakvim situacijama u pitanju odnos moći.

-Problem nastaje onda kada neko u tom odnosu nešto želi da menja. Danas se ženski rod više obrazuje, a samim tim i više izlaze na tržište rada.

Zakon kaže da su muž i žena u bračnoj zajednici ravnopravni. Realnost kaže drugačije. Prema rečima psuihologa najčešći razlog za pucanje brakova je kada žena donosi više novca u kuću.

- To dovodi u pitanje osnovnu patrijarhalnu podelu uloga, a u suštini svega toga je u pitanju odnos moći i kontrole. Odnos toga ko u toj relaciji ima i kakvo pravo glasa, čija se sluša i na kraju krajeva, čija je poslednja.

Koliko god da ste sa ljubavlju i željom rekli sudbonosno "DA", zbog novca nažalost mnogi kažu sudbonosno "NE".

OVDE MOŽETE GLEDATI KURIR TV UŽIVO

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track