VENČANI PRSTEN JE ZNAK VEČNE LJUBAVI: Evo gde se u Evropi nosi na desnoj a gde na levoj ruci i zašto, a jedan običaj je BIZARAN
Foto: Profimedia

tradicija

VENČANI PRSTEN JE ZNAK VEČNE LJUBAVI: Evo gde se u Evropi nosi na desnoj a gde na levoj ruci i zašto, a jedan običaj je BIZARAN

Žena -

Evropljni ljubav obežavaju brakom, a jedan od simbola je i prsten. Na kojoj ruci Evropljani nose venčani prsten?

U SAD-u je dogovoreno da to bude na levoj ruci. Međutim, kako pokazuje karta, postoje neverovatne razlike u tradicijama nošenja prstena u celoj Evropi.

Prema ovoj karti, Evropa je prilično ravnomerno podeljena između zemalja u kojima se venčani prsten nosi na levoj ruci (zelena boja) i onih u kojima se nosi na desnoj (crvena boja).

mapa
foto: Reddit/MapPorn

Zemlje u Evropi u kojima se prsten nosi na levoj ruci su Ujedinjeno Kraljevstvo, Francuska i Italija, a najveće u kojima se nosi na desnoj su Rusija, Nemačka, Poljska, Ukrajina i Srbija.

Špaija i Holandija nemaju jedinstvenu tradiciju, prsten se u tim državama nosi zavisno o regiji ili veri.

venčanje, svadba
foto: Profimedia

Venčani prsten Nošenje prstena kao vidljivog znaka bračnog statusa tradicija je koja seže još od starih Egipćana. Oni su verovali da 'vena ljubavi' prolazi kroz četvrti prst na ruci i da vodi direktno do srca. To su verovanje preuzeli Grci i Rimljani (koji su tu venu nazivali vena amoris). Otuda i tradicija nošenja venčanog prstena na 'prstenjaku'. Ta tradicija ipak nije bila jednolična: neki rani keltski narodi nosili su venčani prsten na srednjem prstu, dok se u Engleskoj u 17. veku nosio i na palcu.

U mnogim kulturama venčane prstene pre su nosile samo žene. Na primer, u Nemačkoj je običaj da i muškarce nose prsten postao prihvaćen tek u drugoj polovini 19. veku. Muški venčani prstenovi postali su prihvaćeni i u Velikoj Britaniji i drugim zemljama engleskog govornog područja tokom (i zbog) Prvog i Drugog svjetskog rata. Muškarci koji su bili na vojnoj dužnosti počeli su da nose prstenje kako bi ih podsećalo na supruge.

Na kojoj ruci se nosi?

Ne postoji jedan, jedinstven odgovor. Točno je i jedno i drugo, zavisno od različitih kultura i tradicija prisutnih na određenim područjima.

Nošenje prstena na levoj znači da je bliže srcu. Takođe, ima male prednosti u pogledu sigurnosti i praktičnosti ako je onaj ko je nosi dešnjak. Nošenje prstena na desnoj ruci relevantno je jer se radi o strani s kojom se rukujete, tako da ljudi mogu da znaju jeste li oženjeni.

venčanje, prsten
foto: Profimedia

U nekim evropskim tradicijama, uključujući mnoge pravoslavne, venčani prsten nosi se na levoj ruci pre braka, a zatim se prebacuje na desnu tokom ceremonije. U Turskoj je uglavnom obrnuto. U Španiji se venčani prstenovi obično nose na desnoj ruci, osim u Kataloniji i susednim regijama, poput Valensije i Balearskih ostrva. U Holandiji protestanti nose venčani prsten na desnoj ruci, dok ga katolici nose s leve strane.

U Poljskoj se nosi na desnoj ruci, osim ako ste udovica, u tom slučaju se nosi na levoj ruci da bi se označio ožalošćeni status, piše Big Think.

prsten
foto: profimedia

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track