AKO STE SE PROBUDILI SA GLAVOBOLJOM POSLE NOVOGODIŠNJE NOĆI! Evo kako da oterate MAMURLUK, čim otvorite oči ovo POJEDITE
Foto: Shutterstock

Odmah ćete se otrezniti

AKO STE SE PROBUDILI SA GLAVOBOLJOM POSLE NOVOGODIŠNJE NOĆI! Evo kako da oterate MAMURLUK, čim otvorite oči ovo POJEDITE

Žena -

Mamurluk je jedna od najčešćih nuspojava preterane konzumacije alkohola na koju skoro niko nije imun. Glavobolja, mučnina i vrtoglavica ujutru nateraju vas da zažalite zbog svake kapi alkoholnog pića koju ste uneli u organizam. Za rešavanje ovog problema, stručnjaci su predložili nekoliko načina

VODA

Telo dehidrira od alkohola, tako da je vaš najbolji prijatelj ujutru voda. Nekoliko čaša vode, trebalo bi da suzbije glavobolju.

voda, česma, bez vode, slavina
foto: EPA/Ilustracija

VOĆNI SOKOVI

Nakon preteranog opijanja, šećer u krvi drastičnio opadne i izazove sve one neprijatne simptome mamurluka. Probajte sa voćnim sokovima koji će uneti šećer u organizam, ali i zameniti neke od izgubljenih elektrolita i vitamina. Jabuka i borovnica su bolje od pomorandže, jer su malo manje kisele i bolje će prijati osetljivom stomaku.

sok
foto: Profimedia

KISELI KRASTAVCI

Alkohol oduzima telu vitamine, minerale i so. Kiseli krastavčići su bogati vitaminima A i K, kalcijumom, kalijumom i magnezijumom, pa iako zvuči čudno, nekoliko krastavčića će vam stvarno pomoći da pregurate najgori deo jutra.

krastavac
foto: Shutterstock

TUNJEVINA

Neobično zar ne, ali hrana bogata mineralima kao što je tunjevina, je sjajna za obnavljanje nutritivnih materija u telu. Ali samo ako vaš stomak može da podnese ribu.

BANANE

Što više pijete, više dehidrirate. Što više dehidrirate, više kalijuma gubite. Manjak kalijuma u organizmu čini da se osećate umorno, imate vrtoglavicu i mučninu. Banane su na njegovoj listi zabranjenih namirnica. Grickanje banane koja je bogata kalijumom, može da spreči simptome mamurluka.

Banane
foto: Profimedia

HLEB OD CELOG ZRNA

Uglenihidrati, kao što je hleb, su sjajni za suzbijanje one jutarnje gladi posle celovečernjeg opijanja.

Hleba od celog zrna žitarice je izvor B vitamina, ako i zasićenih kiselina koje su potrebne telu i pomažu jetri da se oporavi.

pavlaka, hleb
foto: Shutterstock

ČAJ OD NANE

Čaj poboljšava probavu i ubrzava proces detoksikacije, čime se oslobađaju otrovi iz organizma, tenzija i nadutost koju možete da osećate u stomaku.

čaj
foto: Shutterstock

ĐUMBIR

Pored toga što je odličan oksidans, đumbir pomaže i kod mučnine tako što smiruje želudac. Naseckajte malo đumbira u vaš obrok ili stavite malo đumbira u čaj i osećate se nemerljivo bolje.

pijaca, đumbir, baba Milanka
foto: RINA

LIMETA

Kao i limun, limeta vrlo brzo može da vam reši problem mamurluka.

LIMUN

Dodajte dve kašičice svežeg soka od limete i kašičicu meda u litar vode i popijte kada se probudite. Osetićete se neverovatno osveženo i regenerisano.

limun, đumbir, beli luk, napitak
foto: Profimedia

kurir.rs/24sata.hr

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track