ERGOMETRIJA: Šta da očekujete tokom testa opterećenja srca?
Foto: Shutterstock

ERGOMETRIJA: Šta da očekujete tokom testa opterećenja srca?

Zabava -

Test opterećenja srca, odnosno ergometrija, predstavlja metodu kojom se pacijent izlaže fizičkom opterećenju kako bi se procenio njegov uticaj na rad srca.

Ova metoda može pomoći u dijagnostikovanju i praćenju oboljena kao što su suženja u krvnim sudovima i poremećaj srčanog ritma, ali i skrivenih poremećaja u radu srca koji se u stanju mirovanja ne mogu zabeležiti.

Ova dijagnostička metoda je neinvazivna, a sam test traje oko pola sata. Izvodi se uz pomoć pokretne trake ili ergobicikla. U toku trajanja testa, brzina i otpor bicikla odnosno nagib trake se postepeno povećavaju.

Ovaj test prati protok krvi prilikom fizičkog napora, kako bi se uvidelo da li postoje problemi sa načinom na koji srce pacijenta pumpa krv do ostatka tela. Ukoliko imate određene kardiovaskularne tegobe, ovaj test može se koristiti za utvrđivanje ozbiljnosti srčanog stanja, donošenje odluka o lečenju, kao i ispitivanje koliko je efikasan zdravstveni tretman koji se trenutno sprovodi.

Na koji način se pacijenti pripremaju za test opterćenja srca?

Pre sprovođenja testa opterećenja srca, pacijent treba da uzima redovnu terapiju, osim ukoliko kardiolog nije rekao drugačije.

Pacijenti koji pate od dijabetesa takođe treba da uzmu redovnu terapiju i pojedu lagan obrok nekoliko sati ranije. Pre testa ne treba konzumirati alkohol i cigarete, kao ni gazirane i kofeinske napitke. Laganu hranu treba pojesti dva do tri sata pre testa.

Pacijenti koji koriste pumpice treba da ih ponesu sa sobom na pregled. Savetuje se nošenje udobne i odgovarajuće odeće i obuće. Pacijentima se sugeriše da se pre testa opuste, s obzirom da stanje tenzije ili nervoze može uticati na tok i ishod ove dijagnostičke metode.

Kako se izvodi test opterećenja srca?

Test opterećenja srca izvodi se pod strogim nadzorom stručnjaka. Pacijent vozi ergobicikl ili hoda na traci uz postupno povećavanje opterećenja. Tokom izvođenja testa, uz pomoć EKG-a, prati se električna aktivnost srca, broj otkucaja srca u minuti, meri se krvni pritisak ali i prati disanje kao i opšte stanje pacijenta.

U slučaju da pacijent subjektivnom procenom utvrdi da ne može da nastavi test, odnosno počne da oseća tegobe poput vrtoglavice, nesvestice, gušenja ili preskakanja srca, test se prekida. Nivo primenjenog opterećenja određuje se na osnovu stanja pacijenta. Nakon završenog testa, pacijent provodi nekoliko sekundi u stojećem položaju, a zatim pet minuta u ležećem položaju. Za to vreme se i dalje prate vrednosti istih parametara kao u toku trajanja testa.

Pacijenti dobijaju rezultate testa odmah po završetku procedure. Ukoliko se na osnovu dobijenih rezultata uoči potreba za terapijom medikamentima, ona će biti sugerisana pacijentu. Takođe, nakon izvršenog testiranja, pacijentima se sugeriše i dalji tok lečenja.

Ko su kandidati za test opterećenja srca?

Ukoliko imate simptome koji upućuju na prisustvo koronarnih problema ili imate predispoziciju za razvoj koronarnih bolesti, savetuje vam se da zakažete pregled u puls kardiološkom centru. Ovaj pregled sugeriše se i dijabetičarima, osobama koje se bave stresnim zanimanjima, kao i svim ženama i muškarcima starijim od 50, odnosno 40 godina, koji planiraju intenzivnije bavljenje fizičkim aktivnostima.

Vrhunski stručnjaci iz oblasti kardiologije dočekaće vas u prijatnom ambijentu, proceniti zdravlje vašeg kardiovaskularnog sistema i dati upuststva za dalji tok lečenja.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track