UKUSAN FANCUSKI DEZERT KOJI SE TOPI U USTIMA: Ekleri punjeni filom od vanile i čokoladom!
Foto: Printscreen/ Kuvajmo Blogovski

recept

UKUSAN FANCUSKI DEZERT KOJI SE TOPI U USTIMA: Ekleri punjeni filom od vanile i čokoladom!

Žena -

Ukusan francuski desert koji se topi u ustima sada možete i sami da napravite

Sastojci:

Za fil:

4 žumanca 70 g šećera 40 g gustina 500 ml mleka 2 kašičice vanilin ekstrakta 20 g putera

Za testo:

100 ml vode100 ml mleka 1/2 kašičice soli 2 kašičice šećera 80 g putera 125 g brašna 3 jajeta malo prah šećera za posipanje pre pečenja (nije obavezno)

Za glazuru:

200 g čokolade za kuvanje150 ml slatke pavlake

ekleri
foto: Printscreen/Kuvajmo Blogovski

Priprema:

Za fil: Umutite žumanca sa šećerom. Dodajte gustim i sve promešajte. Stavite mleko da prokuva, a tatim sipajte otprilike 1/3 u žumanca i gustin, pa dobro razmutite. U razmućenu smesu sipajte u ostatak prokuvanog mleka.

Kuvajte krem na srednjoj jačini, stalno mešajući žicom, dok se ne zgusne. Sklonite sa ringle, pa dodajte vanilin ekstrakt. Ostavite da se prohladi 10-tak minuta.

Nakon toga, dodajte naseckan puter, dobro umutite, pokrijte streč folijom da vam se ne stvara korica, pa stavite u frižider dok ne budete filovali eklere.

Za testo: Pomešajte mleko, vodu, so, šećer i puter. Stavite da prokuva. Sklonite sa vatre i dodajte prosejano brašno, pa dobro izmešajte. Vratite na šporet i kuvajte 1-2 minuta, sve vreme mešajuči, pa sklonite sa vatre. Zatim dodajte jedno po jedno jaje i lepo sjedinite.

Testo sipajte u kesu za ukrašavanje torti, stavite zvezdasti završetak i istisnite eklere dužine 10 cm na pleh obložen pek papirom. Pre pečenja, pospite eklere šećerom u prahu (ne morate). Pecite na 200°C. Prvih 10 minuta pecite ih normalno, a zatim otvorite rernu da izađe para i u ćošak kod vrata stavite dršku od varjače, kako bi vrata ostala blago otvorena, da stalno izlazi para i da ekleri lepše rastu i budu šupljikaviji. Tako ih pecite još 30 minuta.

Izvadite eklere iz rerne, pa svaki drvenim štapićem izbušite da para izađe iz njih. Slažite ih na žicu, da se hlade, a ne upare.

Ohlađene eklere sa donje strane, izbušite na tri mesta vrhom od šprica za ukrašavanje. Napunite špric za ukrašavanje kremom od vanile. Svaki ekler napunite filom. Dok ih punite, videćete kako se blago naduvavaju. Nemojte preterati, da ne puknu i ne procure. Zatim gornji deo eklera dobro umočite u čokoladnu glazuru.

ekleri
foto: Printscreen/ Kuvajmo Blogovski

Kurir.rs/kuvajmoblogovski/M.M.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track