Najnovije vesti

NAPRAVILI STE SOS, ALI JE PREVIŠE REDAK? Evo nekoliko načina kako da brzo i lako zgusnete tečni dodatak!
Foto: Profimedia

lako je

NAPRAVILI STE SOS, ALI JE PREVIŠE REDAK? Evo nekoliko načina kako da brzo i lako zgusnete tečni dodatak!

Žena

Sos je sjajan dodatak skoro svakom jelu. Međutim, koliko god da su jednostavni, ne uspevaju uvek. Najčešći problem - postaju previše retki. To nije razlog da bacimo sos i da počnemo sa njegovom pripremom ispočetka. Postoji nekoliko načina kojima jednostavno možete da zgusnete preterano tečni dodatak.

Prvi i najlakši način za to je - brašno. Međutim, da se ne pretvori u grudvice, ono mora da bude prethodno zaprženo ili dobro promešano sa malom količinom vode. Nakon toga dodajte u sos, dobro mešajte i uživajte u rezultatu. Međutim, ne zaboravite da je ova metoda odgovarajuća samo za tople soseve - bolonjeze, sosevi od pavlake ili bešamel sos.

Brašno
foto: Shutterstock

Krompir pire u prahu je drugi način. Pomoću njega ćete izbeći specifični ukus brašna, a tekstura će postati sipkasta i vazdušasta. Ponovo je pogodan samo za tople soseve.

Neke domaćice više vole da koriste skrob. On će isti posao da završi kao krompir pire i brašno, obzirom na to da oni sadrže ovaj proizvod. Za soseve na mlečnoj bazi i bazi od pavlake, možete da koristite i tečnu pavlaku za kuvanje. Kada provri, ona ima svojstvo da se zgušnjava, a zajedno sa tim poboljšava ukus.

Izazov, 10, Od, Od, Manje, Minuta, Pire, Krompira. Met, Stouni
foto: Youtube/screenshot

Ukoliko u sosu ima povrća, možete da stavite dodatnu količinu sitno iseckanih šargarepa i pečuraka. Oni će takođe dodati gustinu i poboljšaće ukus. Izrendani krompir takođe zgušnjava. Razlog – sadrži skrob, ali koristite ga samo kod belih soseva sa jakim ukusom pavlake ili ukusom sira.

Druga caka - prosto ostavite sos da duže vri. Obzirom na to da nije supa, čak i da se povrće u njemu prekuva, niko neće primetiti. A njihovo prekuvavanje može da dovede do dodatnog zgušnjavanja.

Za hladne soseve – koristite majonez ili kiselu pavlaku. U slučaju da želite da dobijete gust sos od belog luka ili mlečni sos, onda umesto kiselog mleka i majoneza pomešajte pavlaku sa majonezom. Međutim, ni u kom slučaju nemojte mutiti mikserom, ili seckom, zato što na taj način pavlaka postaje tečna i dobićete suprotni efekat.

Majonez
foto: Profimedia

Kurir.rs/krstarica/M.M.

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...