VEŽBAJTE PAMĆENJE! Pomoću ovih trikova više nikada nećete zaboravljati i JEDNA stvar za vaš mozak je bitna!
Foto: Shutterstock

Zbog previše obaveza zaboravljamo najosnovnije stvari

VEŽBAJTE PAMĆENJE! Pomoću ovih trikova više nikada nećete zaboravljati i JEDNA stvar za vaš mozak je bitna!

Žena -

Ukoliko ste od onih koji nisu sigurni da li su isključili peglu ili šporet, donosimo vam savete koji će vam pomoći da se bolje koncentrišete

Zbog previše obaveza zaboravljamo najosnovnije stvari, međutim, ako ne možemo da se setimo da li smo isključili peglu ili šporet, to je zato što su te radnje automatske, pa da bismo ih zapamtili, treba reći naglas: Okej, isključila sam peglu. Tako ćete bolje pamtiti.

Setite se ključeva i imena

Većina ljudi zaboravlja zbog navika. Ako ste pod prevelikim stresom u poslednje vreme, verovatno ćete primetiti da lošije pamtite, a produktivnost i fokusiranost nisu na zavidnom nivou. U tome vam može pomoći vreme provedeno sa samim sobom, poput šetnje, meditacije i slušanje muzike.

Važno je da imate pravi mir, pa ako zaista želite da se „isključite“, ostavite mobilni kod kuće, a vi se potpuno posvetite sebi - šetajte ili meditirajte pola sata do sat potpuno sami.

Sve aktivnosti uz koje se mozak odmara pomažu da bolje pamtimo, ističu stručnjaci. Takođe, i manjak sna može uticati na pamćenje i zdravlje jer tokom spavanja naš mozak organizuje informacije.

Ako zaboravljate često ime osobe koju ste upoznali, recite: Drago mi je, Marko, ja sam Ana, kažu stručnjaci.

Ponavljanjem imena podstičete mozak na pamćenje. Takođe, ako ne znate gde ste ostavili ključeve nakon što ste zaključali vrata, ponovite, na primer, nakon te radnje - ključ mi je u prednjem delu torbice.

Lozinke i rođendani

Ako često zaboravljate mejl adrese, PIN ili lozinke, imajte na umu da mozak nije „programiran“ da pamti takve podatke, kažu stručnjaci.

Takve informacije kratko ostaju u mozgu jer su mu dosadne. Automatizovanost i zamišljenost su okidači za zaboravnost, a najbolji saveznik mozga je grupisanje.

Ako se ne potrudite da zapamtite PIN ili lozinku, mozak neće to sam učiniti. Takvoj „dosadnoj“ informaciji treba dodati nešto bitno što će vas podstaći da se setite. Ako vam je prijatelju rođendan 10. februara, zapamtite da je to četiri dana pre Dana zaljubljenih.

Ako zaboravite zašto ste ušli u sobu, vizualizujte šta vam treba pre nego što krenete. Ako se ujutro setite da morate kupiti mleko kad se budete vraćali kući, pola minuta zamišljajte kako ga pijete ili ga dodajte u kafu. I pritom ponavljajte „seti se“.

Redovno vežbanje

Šta još pomaže

Hrana poput brokolija, lososa i spanaća

Princip „radi jednu po jednu stvar” - previše toga odjednom ometa koncentraciju

10 stvari koje najčešće zaboravljamo:

pamcenje
foto: Shutterstock
  1. Da uzvratimo propušten poziv
  2. Odgovorimo na mejl
  3. Imena ljudi
  4. Rođendane
  5. Da napunimo mobilni
  6. Zalivanje cveća
  7. Odgovaranje na poruku
  8. Da ponesemo ključ od stana
  9. Da uzmemo odštampane papire
  10. Godišnjice braka ili veze

Ekipa Kurira

Foto: Shutterstock

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track