PRAVILE SU GA NAŠE BAKE I JAKO JE ZDRAV! Da li znate od kog voća je KOMPOT najbolji?
Foto: Profimedia

ukus detinjstva

PRAVILE SU GA NAŠE BAKE I JAKO JE ZDRAV! Da li znate od kog voća je KOMPOT najbolji?

Žena -

Domaći sveže napravljeni kompot je uvek bolja opcija u odnosu na kupovni sok ako se za pripremu koristi sveže ili smrznuto bobičasto voće, kažu stručnjaci.

Ilustracija
Ilustracijafoto: Profimedia

Julija Čekonina je stručnjak iz oblasti nutricionizma i dijetologije i kaže da je kompot od bobičastog voća veoma dobar jer ovo voće sadrži najvažnije hranljive materije. - Bobice su izvor minerala. Sadrže vitamin C koji je neophodan za imunitet. Prilikom zamrzavanja i termičke obrade značajan deo ovog nutrijenta se gubi, što nije toliko loše jer je količina koju sadrže pre ovih procesa 2-3 puta veća od optimalnog dmevnog unosa. U 100 g svežeg šipka i ribizli nalazi se više od 200 odsto naše dnevne potrebe za vitaminom C - kaže Julija.

Ilustracija
Ilustracijafoto: Profimedia

Vitamin C je najpoznatiji zaštitnik organizma od prehlada. - Mnoge bobice sadrže bioflavonoide koji povećavaju efikasnost vitamina C, važnog za prevenciju prehlade. Kompoti od voća i bobica imaju antiseptično dejstvo. Domaćim kompotima nije potrebno dodavati boje, arome ili konzervanse, što je veliki plus. Još jedan benefit ovih napitaka sa voćem jeste što sami kontrolišite unos šećera - od vas zavisi da li ćete ih zasladiti, a svakako je zdravije da to ne činite. Da biste sačuvali više hranljivih sastojaka u voću, bolje je da kompot ne kuvate dugo - dovoljno je da voda samo jednom 'baci ključ' - napominje Čekonina.

Ilustracija
Ilustracijafoto: Profimedia

(Kurir.rs/A.M./Lepaisrecna)

BONUS VIDEO:

01:15

MIRKA VASILJEVIĆ ODNOSU SA VUJADINOM: Trudimo se da nam tepih bude ravan, samo mi znamo KAKO nam je! (KURIR TELEVIZIJA)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track