CELULIT SE HRANI SLATKIŠIMA, ALKOHOLOM I BELIM HLEBOM: Saveti da se izborite sa pomorandžinom korom na butinama!
Foto: Shutterstock

Izborite se s „narandžinom korom“

CELULIT SE HRANI SLATKIŠIMA, ALKOHOLOM I BELIM HLEBOM: Saveti da se izborite sa pomorandžinom korom na butinama!

Žena -

Izbegavajte slatku i vrlo slanu hranu jer podstiče nakupljanje tečnosti u organizmu, dok kafa i alkohol usporavaju cirkulaciju

Celulit nastaje zbog niza razloga, poput slabosti vezivnog tkiva, poremećaja cirkulacije, fizičke neaktivnosti, nepravilne ishrane, stresa ili pušenja, a najviše se javlja na koži bedara, zadnjice, oko kolena, stomaka i skočnih zglobova. Opšta preporuka je lagana hrana, siromašna zasićenim masnoćama, a bogata vitaminima, mineralima, vlaknima i vodom.

Uz promenu svakodnevnih prehrambenih navika, iz kojih bi trebalo izbaciti sve rafinisane i prerađene namirnice, prženu i preslanu hranu, potrebno je uvesti svakodnevnu fizičku aktivnost i paziti na hidriranost organizma. Tokom dana preporučuje dva do dva i po litra vode, a odlična dopuna su i biljni čajevi.

žena, celulit
foto: Profimedia

Namirnice koje treba izbaciti s jelovnika:

Slatki sokovi

Razni gazirani, a često i negazirani sokovi sadrže puno šećera pa brzo smanjuju napetost kože. Zamenite ih običnom vodom u koju možete dodati malo limuna ili biljnim čajevima.

Beli hleb

Nutricionisti preporučuju da se belo brašno izbaci iz jelovnika. Za razliku od sirovog, raženog ili pirinčanog - beli hleb povećava nivo insulina pa nosi „prazne kalorije“, koje podstiču nastajanje masnih ćelija.

Masna hrana

Kobasice i ostale mesne prerađevine, maslac, margarin i punomasni sir puni su trans masnih kiselina, pa brzo dolazi do povećanog insulina u krvi, koji podstiče stvaranje masnih naslaga i celulita.

pile, piletina, meso, hrana
foto: Profimedia

Alkoholna pića

Alkohol sadrži veliki broj toksina i kalorija. Uz to, vitamin C, kalcijum i cink teže se apsorbuju u organizmu i na taj način alkohol blokira njihov učinak protiv masnoća.

Šećer

Hrana bogata šećerom izaziva nagli skok insulina, koji podstiče stvaranje masnog tkiva. Vezivanjem šećera na belančevine slabi uloga belančevina i nastaje upala, zbog čega je celulit bolan na dodir u kasnijim fazama.

Soja sos

Prepun je soli, koja za sebe veže vodu, što se zatim najbolje vidi na masnim naslagama na stomaku, zato je bolje ne dodavati ga hrani, a za ukus koristiti sveže začinsko bilje.

Brza hrana

Brza hrana kombinuje nekoliko sastojaka koje treba izbegavati - visok sadržaj toksina, aditiva, zasićenih masnoća i kalorija. Veći unos brze hrane vodi i do sve većih naslaga masnoća i vidljivosti celulita.

hrana, krofna, naočare, ishrana, brza hrana
foto: Profimedia

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track