HOĆETE MANJE MASTI U HRANI, A DA ZADRŽITE UKUS? Umesto prezli, stavite ovsene pahuljice, a umesto kisele pavlake grčki jogurt!
Foto: Shutterstock

alternativa

HOĆETE MANJE MASTI U HRANI, A DA ZADRŽITE UKUS? Umesto prezli, stavite ovsene pahuljice, a umesto kisele pavlake grčki jogurt!

Žena -

Zdravija alternativa tradicionalnim zaprškama od masti i brašna je pire od povrća, savetuju stručnjaci. Koje god varivo pravili, iz njega izdvojite kuvani krompir, šargarepu i slično povrće i propasirajte ga.

Sa pireom od povrća možete zgusnuti i soseve, a na taj će način jela imati znatno manje kalorija.

povrće
foto: Profimedia

Jela poput karbonare, mesnih čorba ili variva sa pečurkama obično se obogaćuju slaninom. Da bi dobili manje masnoća, a zadržali primamljiv miris, slaninu narezanu na tanke šnite dodajte na samom kraju.

slanina, hrana, rolnice
foto: Profimedia

Ćuretina je niskokalorična zamena za svinjetinu i junetinu, kažu nutricionisti. U jelima poput lazanja i špageta a la bolonjeze gde uz meso imate i sos, nisu potrebne masnije vrste mesa, a ćuretina neće uticati na sam ukus.

Kupovne prezle osim hlebasadrže i ulje, pa njihovo dodavanje u jela povećava i kalorijsku vrednost. Zdravija i manje masna alternativa je dodavanje običnih kukuruznih ili zobenih pahuljica, koje po želji možete samleti. Na taj način se u recept dodaje i više vlakana, što koristi probavi.

U svim receptima koji sadrže kiselu pavlaku dodajte grčki jogurt koji sadrži dvostruko manje kalorija. Jednake su gustine i sličnog ukusa, a grčki jogurt odličan je u prelivu za salate, soseve, ali i kao preliv za jela iz rerne.

semenke, hrana, ishrana
foto: Profimedia

(Kurir.rs/A.M./24sata.hr)

BONUS VIDEO:

10:44

Vlatko Stefanovski prisetio se vremena sa Đuričićem

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track