Najnovije vesti

RIBA JE NEZAMENJIVA NAMIRNICA! Ovo se dešava u telu ako je ne jedete redovno!
Foto: Profimedia

pravilna ishrana

RIBA JE NEZAMENJIVA NAMIRNICA! Ovo se dešava u telu ako je ne jedete redovno!

Žena

Deo pravilne ishrane sigurno je i mogućnost da svom organizmu pružite sve potrebne vitamine i minerale koje samo putem hrane unosimo. Ako jedete ribu, verovatno unosite i dodatne nutrijente koje ne možete dobiti iz drugih namirnica.

Ribe, posebno one masnije poput lososa, tune i sardina, kako preporučuju nutricionisti, sasvim sigurno je dobro za zdravlje.

To su namirnice pune vitamina, poput vitamina D, a radi se o nutirjentu koji bi trebalo da bude prisutan u svakodnevnoj ishrani. Uz to masne ribe sadrže i omega 3 masne kiseline koje čuvaju zdravlje mozga i podstiču ga da bolje funkcioniše.

Prema rečima struke, može se povećati rizik od razvoja bolesti srca. Ako ribu jedete najmanje 2 puta nedeljno, možete uticati na snižavanje krvnog pritiska, prevenciju stvaranja krvnih ugrušaka, aritmije i smanjiti nivo triglicerida u krvi. Sve navedeno je važno, a sve zajedno smanjuje šanse za razvoj kardiovaskularnih bolesti.

Ako vam se čini da ste odjednom počeli da zaboravljate stvari, možda bi trebalo da pojedete malo lososa. Jedna studija je pokazala kako osobe koje jedu ribu imaju veći mozak - bukvalno. Ne samo što im je mozak veći, već su manje šanse da će se kod njih razviti demencija ili kognitivno propadanje. Ako vam je želja da ojačate snagu mozga, trebalo bi da ribu uključite u nedeljni meni – nekoliko puta.

TUŽNI STE VIŠE NEGO OBIČNO?

Prepišite to manjku ribe u ishrani, a kako je prenio magazin Time, jedna studija je pokazala kako se konzumacijom ribe smanjuje mogućnost razvoja depresije i to za 17 odsto manje od onih koji ne jedu ribu.

Iako istraživanje nije dalo tačan podatak kako to riba utiče na raspoloženje, veruje se da se radi o omega 3 masnim kiselinama koje na neki način mogu uticati na dopamin i serotonin, dva važna neurotransmitera koji će pomoći pri regulaciji raspoloženja.

riba
foto: Profimedia

kurir.rs/ordinacija.hr

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...